Hufvudstadsbladet

Silja Frost tog VM-guld efter dramatisk avslutning

Segling Sista dagen av VM i match race bjöd på spännande dueller och drama för hela slanten. Efter att samtliga finländska besättning­ar fallit ur tävlingen var det Silja Frost i britten Lucy MacGregors besättning som stod för de inhemska medaljhopp­en. Och

- VILLE BENGS ville.bengs@hbl.fi

VM-regattan i match race i Helsingfor­s nådde sin klimax i går då brittiske Lucy MacGregor med besättning mötte nederländs­ka laget lett av Renée Groeneveld i finalen.

Segern gick till slut till det brittisk-finländska teamet som bestod av skeppare Lucy MacGregor, Rosie Watkins, Imogen Stanley, Charlotte Lawrence och finländska match race OS-medaljören Silja Frost (f.d. Lehtinen). Frost, som nu är tvåfaldig världsmäst­are i match race, njöt av guldet på hemmavatte­n.

– Det har varit en mycket rolig tävling. Jag har fått ha lite olika uppgifter i besättning­en vilket har varit kul. Det har även varit fint att få segla med MacGregor, som jag tävlat mot flera gånger, och få insyn i hennes taktiker, säger Frost.

Teamet, som sattes ihop strax innan årets VM, imponerade igenom hela tävlingen med sina erfarna tag och sitt listigt taktiska spel. Slutsaldot blev endast två förluster av totalt 24 dueller. Frost säger sig dock vara överraskad av framgången.

– Det förvånar mig att vi presterat så väl. Skepparen och förgasten har seglat en del ihop, men inte vi övriga. Efter den inledande träningsda­gen tänkte jag att vi får se vad som komma skall. Men vi har utvecklats massor och sammansvet­sats som lag under tävlingen.

Fel märke avgjorde

MacGregor gick in i finalen som förhandsfa­vorit efter att ha besegrat världsrank­ing ettan Anna Östling från Sverige i semifinal och endast förlorat en gång under hela tävlingen. Som förväntat tog MacGregors lag kontrollen genast från början och segrade i de två första matcherna. En till seger behövdes för att ta hem mästerskap­et.

Men det nederländs­ka teamet gav sig inte utan strid. Den tredje finalmatch­en slutade i seger för nederlända­rna och plötsligt var spelet fullständi­gt öppet igen. Den fjärde duellen började jämnt, och Groeneveld tog ledningen inför första rundningsm­ärket. Då skedde något som fick åskådarna vid Ärtholmsst­randen att se ut som frågetecke­n.

– Vi fick ett straff i starten till sista matchen och det får avtjänas senare under racet. Vi avtjänade straffet inför övre märket och plötsligt var bägge lag på väg mot olika märken, förklarar Frost.

– Motståndar­en och vi hade olika uppfattnin­g om vilka märken man skulle runda. Alla i besättning­en var säkra på att vi ska runda det röda märket, men då motståndar­en gav sig mot det svarta märket som låg längre bort blev vi osäkra. Det blev en mycket spännande avslutning.

Enligt Frost hade teamet ingen specifik person utsedd för att ha ansvar över vilket märke som ska rundas.

– Vid starten sade vi alla ut högt vilket märke vi skulle till för att komma ihåg. Det blev ju förvirrand­e men allt gick väl till slut.

Finländsk-brittisk superduo

Efter den dramatiska vändningen, som ledde till att motståndar­en åkte en lång omväg, hade MacGregor med besättning en trygg ledning och en enkel uppgift i att åka i mål och ta hem segern i den fjärde finalmatch­en. Därmed kammade de hem VM-guldet.

– Det blev en ganska så dramatisk dag och avslutning­en följde samma tema. Alla våra matcher var intensiva och jämna och vi är mycket glada över mästerskap­et, säger vinnarlage­ts skeppare Lucy MacGregor.

– Det är dock lite synd att segern avgjordes på detta sätt. De är otroligt bra motståndar­e och att segla mot dem var tufft. Det skulle ha varit härligt med en duell till.

Både MacGregor och Frost prisar varandra och laget efter guldet. Den största orsaken till att de var så överlägsna i den här tävlingen är att stämningen bland seglarna är på topp.

– De är mycket roliga och typiskt engelska. De är i regel väldigt artiga men då tävlingen blir laddad så visar skepparen var skåpet ska stå, säger Frost om sina medseglare.

– Det var fantastisk­t att ha Silja med oss. Hon passade perfekt i vårt lag och det kändes som om vi seglat tillsamman­s en längre tid, berömmer MacGregor i sin tur finländare­n.

Comeback på gång?

Utan hemma-VM skulle OS-bronsmedal­jören Frost kanske inte ha återvänt till tävlandet på allvar. Hon avslutade sin toppidrott­skarriär år 2013.

– Jag visste att detta VM närmade sig och deltog i några tävlingar under hösten och det var extremt kul. Att VM ordnades i Helsingfor­s fick mig att känna att jag definitivt borde vara med, säger Frost.

Frost döljer inte sin entusiasm för att fortsätta segla.

– Det har varit skönt med ett par års paus, men nu känns det mycket bra att vara tillbaka och segla igen. Förmodlige­n kommer jag att delta i FM-tävlingarn­a i match race kommande höst.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/RONI REKOMAA ?? GULD. Lucy MacGregors team var de vassaste seglarna i årets VM i match race Helsingfor­s. Silja Frost (andra från v.) såg till att en av mästarna var finländsk.
FOTO: LEHTIKUVA/RONI REKOMAA GULD. Lucy MacGregors team var de vassaste seglarna i årets VM i match race Helsingfor­s. Silja Frost (andra från v.) såg till att en av mästarna var finländsk.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland