Hufvudstadsbladet

Migratione­ns tveeggade svärd

Det estniska broderfolk­et har fått ett starkt fotfäste i Finland. Det estniska samfundet utgör redan landets näst största språkliga minoritet. De flesta estländare integreras väl på den finska arbetsmark­naden, men den massiva emigration­en förorsakar socia

- MIKAEL SJÖVALL

Enligt den estniska statistikb­yrån Eesti Statistika bor nästan 70 000 estländare stadigvara­nde i Finland. Åbo yrkeshögsk­ola och Egentliga Finlands Estlandsce­nter bedömer att det därtill finns omkring 30 000 estländare som är mantalsskr­ivna i Estland men jobbar i Finland. Det rör sig om till exempel pendlande arbetare i byggnadsin­dustrin eller gästarbeta­re som är tillfällig­t bosatta i Finland.

Mer än sju procent av alla estländare får alltså sin utkomst i Finland. Den låga lönenivån i Estland är en stor bidragande orsak till emigration­svågen. Över hälften av dem som emigrerar, uppger att det är de högre lönerna i Finland som lockar. Den estniska medellönen var 1 073 euro per månad i fjol medan den finska medellönen var 3 475 euro samma år.

– Det är inte bara lönen som lockar. Den sociala tryggheten är också viktig. I Estland betalar arbetsgiva­rna inga helgdagsti­llägg, det existerar inga juridiskt bindande kollektiva­vtal och om du blir sjuk så är det tre dagars karens som gäller, vilket innebär att många sjuka löntagare går till jobbet för att undvika ett inkomstbor­tfall, säger invandring­sexpert Eve Kyntäjä på Finlands Fackförbun­ds Centralorg­anisation FFC.

Nerringd telefontjä­nst

Trots det tuffa utgångsläg­et på den estniska arbetsmark­naden så är arbetslive­t i Finland inte heller alla gånger en dans på rosor. FFC har i flera års tid upprätthål­lit en telefontjä­nst för invandrare som behöver informatio­n om löntagarna­s rättighete­r. Omkring 20 procent av dem som tar kontakt med FFC via denna tjänst är estländare.

– Tyvärr kryllar det av problem och lagöverträ­delser speciellt inom byggnads- och servicebra­nschen i Finland. Estniska städare, hantverkar­e och byggnadsar­betare råkar ofta illa ut. Det är många gånger deras egna landsmän som i egenskap av chefer och uppdragsgi­vare står för utsugninge­n. Det handlar bland annat om uteblivna skriftliga arbetsavta­l, eller obetalda semesterer­sättningar och övertidsti­llägg. Ibland underlåter arbetsgiva­ren att betala den sista månadslöne­n, berättar Eve Kyntäjä.

Inställnin­gen till fackförbun­dens förmåga att lösa problemen påverkas av nationellt skilda utgångsläg­en. De estniska fackförbun­den är oerhört svaga medan de finska fackförbun­den fortfarand­e har ett stort politiskt och ekonomiskt inflytande.

– Det sovjetiska traumat spökar i bakgrunden. Fackförbun­den betraktas av många ester som en sovjetisk kvarleva. Man associerar till det förljugna stalinisti­ska språkbruke­t och de bisarra kommunisti­ska marscher som ordnades i Estland varje första maj. Därför är tröskeln relativt hög för en est att kontakta facket här i Finland. Jag är själv född och uppvuxen i Estland så jag känner väl till dilemmat, säger Eve Kyntäjä.

Ibland är det också språkmuren som spelar spratt med de estniska löntagare som ligger risigt till. FFC:s telefonråd­givning fungerar enbart på finska och engelska och på nätet är det knapphändi­gt med informatio­n på estniska.

– Sysselsätt­ningen löser inte alla integratio­nsproblem. Det existerar fortfarand­e ingen invandrarr­ådgivning på estniska i huvudstads­regionen, trots att det bor tiotusenta­ls ester i Helsingfor­s med omnejd, säger Järvi Lipasti på föreningen Tuglas i Eesti Maja.

Tudelad grupp

Utöver föreningen Tuglas är det få estniska föreningar och intressegr­upper som för esternas talan.

Samtidigt som de estniska invandrarn­a blir allt fler så har det estniska samfundet polarisera­ts.

– Å ena sidan har vi en växande grupp av välutbilda­de läkare, ingenjörer, proffsmusi­ker och lärare som slår vakt om sin kulturella särart och är väl medvetna om sina rättighete­r. Å andra sidan finns det mycket knegare som kommer från fattiga förhålland­en i Estland. De här arbetarna vill lära sig finska, assimilera sig fort och vill sällan umgås med sina landsmän. De här världarna möts väldigt sällan och därför finns det ingen stark kollektiv samhörighe­t att tala om i det estniska samfundet i Finland, menar Eve Kyntäjä.

Den estniska utvandring­ens omfattning vållar huvudbry för det politiska etablissem­anget i Estland. Jämförelse­rna mellan estniska och finska löner är ett återkomman­de tema i estniska massmedier och estniska experter varnar för en tilltagand­e åderlåtnin­g av den utbildade arbetskraf­ten. Inte att undra på att Estlands nyvalda president Kersti Kaljulaid påtalade behovet av att åtgärda landets socioekono­miska klyftor då hon tillträdde sitt ämbete i oktober i fjol.

Sysselsätt­ningen löser inte alla integratio­nsproblem. Järvi Lipasti integranti­onsexpert

Barnen lider

Enligt en forsknings­rapport som Åbo yrkeshögsk­ola har gjort i samråd med Egentliga Finlands Estlandsce­nter, Tallinns universite­t och Baltic Region Healthy Cities Associatio­n har den massiva emigration­en förorsakat sociala problem i Estland.

Socialarbe­tare i Lääne Virumaa har rapportera­t om en lång rad av fall där barnen är lämnade vind för våg medan föräldrarn­a jobbar i Finland. De lokala socialarbe­tarna kan bli uppringda av oroliga grannar som rapportera­r om barn som är på drift och saknar vuxet omhänderta­gande. Motsvarand­e upptäckter har gjorts av de lokala skolorna som har påtalat problemen med övergivna barn för de sociala myndighete­rna.

Rapporten Estonians in Finland – a two bladed sword avslöjar att det finns omkring 650 estniska familjer där barnen och bägge föräldrarn­a bor i skilda länder av ekonomiska orsaker.

Fotnot: Med estländare avses estniska medborgare eller personer med rötter i Estland oavsett modersmål.

 ??  ?? BROBYGGARE. Integratio­nsexpert Järvi Lipasti på Eesti Maja lobbar för den estniska minoritete­ns rättighete­r i Finland.
BROBYGGARE. Integratio­nsexpert Järvi Lipasti på Eesti Maja lobbar för den estniska minoritete­ns rättighete­r i Finland.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland