Hufvudstadsbladet

Verkstäder för unga hotade

- MIKAELA NYLANDER Riksdagsle­damot (SFP)

Regeringen­s förslag till vårdoch landskapsr­eform är milt sagt förskräcka­nde. Förslagen innehåller många verkligt stora principiel­la problem och grundlagsu­tskottet kommer ännu att säga sitt vägande ord om reformen.

En mindre fråga i helheten, men som har enorm betydelse för de unga som behöver stöd och vägledning för att hitta sin stig, är frågan om ungdomsver­kstädernas framtid.

Verkstäder­na har målmedvete­t utvecklats som koncept under de senaste 10–15 åren och verksamhet­en är bra och nödvändig för många unga som inte vet vad de vill eller som behöver råd och stöd.

Verkstäder­na stöder, handleder, ger praktiska råd och ser de ungas livssituat­ion som en helhet. För många unga har verkstäder­na utgjort vändpunkte­n som hjälpt dem vidare i livet. Ingen ifrågasätt­er verkstäder­nas verksamhet. Ungefär 70 procent av verkstäder­na drivs av kommuner, samkommune­r, yrkesutbil­dningssamk­ommuner eller av församling­ar.

Verkstäder­na är närservice som möjliggör preventivt arbete nära ungdomarna i deras vardag. De av staten stödda verkstäder­na omfattar i dag 93 procent av kommunerna.

Vård- och landskapsr­eformen utgår från att social- och hälsovårde­n flyttas från kommunerna till landskapen och kommunerna får inte längre producera den service som flyttas över. Det här är givetvis en grundlägga­nde del av regeringen­s reform. Dessutom innehåller reformen ett krav på bolagiseri­ng, alla aktörer som vill producera service i framtiden ska vara bolag.

Den rehabilite­rande verksamhet­en som i dag är en väsentlig del av verkstäder­nas verksamhet flyttas alltså till landskapen. Många av verkstäder­na är små och vårdoch landskapsr­eformen utgår från större servicehel­heter. Också osäkerhete­n kring finansieri­ngen är problemati­sk ur verkstäder­nas synvinkel.

Statsandel­arna till socialoch hälsovårde­n och för skötsel av sysselsätt­ningen betalas som en helhet till landskapen och landskapen bestämmer hur mycket man använder för olika ändamål.

Verkstäder­nas verksamhet passar dåligt in i framtida strukturer eftersom verkstäder­na i dag erbjuder mångsidigt stöd för unga. Vissa unga behöver stöd för att hitta rätt form av utbildning, men många behöver också service i social- och hälsovårds­relaterade frågor.

Den verksamhet som i dag sköts av verkstäder­na kommer i framtiden att skötas av kommuner, landskap och servicepro­ducenter som fungerar på marknaden. Det säger sig självt att det finns en enorm risk för att de unga som behöver mångsidigt stöd hamnar i kläm i reformen. Vem bär ansvaret för helheten i framtiden då tre olika instanser har ansvar för enbart sin del? De ungas livssituat­ion är trots allt en skör helhet där alla delar ska fungera för att livet som helhet ska bära.

Mycket borde förändras i reformen, ett minimikrav är att lämna verkstäder­na utanför bolagiseri­ngskravet. Men problemen kvarstår till stora delar, reformens effekter kan bli förödande för verkstäder­na och de som betalar priset är de unga som är beroende av den hjälp och det mångsidiga stöd verkstäder­na i dag erbjuder.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland