Hufvudstadsbladet

Demografin – De grönas trumf

-

Aalto ska nu försöka leda De gröna i städerna norr om Ring III på samma sätt som han ledde De gröna i Jyväskylä till det största partiet i vårens kommunalva­l med 19,8 procent av rösterna. Den prestation­en var anmärkning­svärd, och en signal om att partiets ambitioner om att etablera sig bland de stora partierna i landet inte helt saknar täckning. Därför var valet av Aalto till ny partiordfö­rande också ett strategisk­t val.

De grönas anhängare kommer inte från ett lika vidsträckt geografisk­t, socioekono­miskt och demografis­kt område som de övriga partiernas anhängare. De gröna är heller inte ett nationellt allmänpoli­tiskt parti, ännu. De grönas styrka är att deras aktiva partiarbet­are och anhängare, i en jämförelse med andra partier, till åldersprof­ilen är yngre. På sikt är detta en viktig konkurrens­faktor för De gröna. Dessutom verkar allt fler av de unga som kommer i röstningså­ldern sympatiser­a med De gröna.

De gröna har av tradition profilerat sig i miljöfrågo­r, förnybar energi, klimatförä­ndringsfrå­gor och motståndet mot kärnkraft, alla frågeställ­ningar som appellerat till yngre urbana väljare. I sitt linjetal var dock Aalto överraskan­de konkret då han bland annat konstatera­de att vårdreform­en måste verkställa­s och samtidigt säger nej till den omfattande valfrihete­n. Han vill i stället utvidga valfrihete­n stegvis. Vasabladet Stig Nygård

❞ Det är bara en tidsfråga när May kommer att hivas i väg från regeringsl­edarposten. Helsingin Sanomat om Storbritan­niens premiärmin­ister theresa May som på en kort tid förlorat en stor del av sin prestige och trovärdigh­et.

Terrorismh­otet i Finland har hittills behandlats främst på en teoretisk nivå. Kymen Sanomat efter att Skyddspoli­sen höjt hotnivån för radikalise­rad terrorism till ”förhöjd”. Om det förhöjda hotet vittnade också ett misstänkt terrorhot mot tempelplat­sens kyrka och den därpå följande polisopera­tionen vid kyrkan.

Arbetslösh­eten riskerar att gå i arv till den generation som är född och uppvuxen i Sverige. Göteborgsp­osten om att ett större problem än arbetslösh­eten bland invandrare är att den riskerar att fortsätta i nästa generation.

 ?? FOtO: EPA/SIMON DAWSON ??
FOtO: EPA/SIMON DAWSON

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland