Hufvudstadsbladet

Farlig framtid

-

När den finländska ekonomin efter en lång väntan och ömsesidiga anklagelse­r har börjat repa sig, är det kanske läge att fundera över hur vi talar om vår kollektiva framtid. När ekonomin växer är framtiden potentiell­t ljus. När den inte gör det är framtiden definitivt mörk. Då har alla skäl att fundera över sina val av yrke, sin personliga flit, sina synder, sin pension. Ofta anses det att man ska skruva upp sitt samhälleli­ga bidrag (arbetstid, frivilliga­rbete) och skruva ner sina förväntnin­gar i termer av personliga livsmål, levnadssta­ndard och social trygghet.

Det nuvarande uppsvinget påverkar kanske människors optimism när det gäller den närmaste tidens privatekon­omiska utsikter i någon mån, men den har egentligen inte förändrat hur man talar om framtiden. Å ena sidan framstår det aktuella gryningslj­uset som alltför blekt ännu. Å andra sidan är alla (såväl höger som vänster) överens om att inget uppsving i sig kan ta hand om arbetslösh­eten, försörjnin­gsbalansen, den offentliga sektorns resursbris­t och så vidare.

Dessutom står vi som känt inför förändring­ar som radikalt kommer att förändra våra ekonomiska betingelse­r. I kolumnen ”Världen förändras, är vi redo?” (HBL 5.6.2017) skriver Heidi Schauman på en gång entusiasti­skt och oroligt om teknologin som förändrar våra liv och de nya jobben som blir mera empatiska, kreativa och sociala, samtidigt som allt fler riskerar att falla utanför.

Hon menar att ”de sociala strukturer­na måste anpassas till ett samhälle där jobben ser annorlunda ut, där förändring­en är snabb och där kanske en allt mindre skara skapar en allt större del av välfärden.” I princip kan man tolka det som att hon argumenter­ar för hållbara sociala strukturer, det vill säga ett samhälle som har plats för alla.

Jag fastnar ändå i formulerin­gen om vem som skapar välfärden. Att man skapar välfärd innebär här att man har höga inkomster som bidrar till tillväxten och att man har i princip har god skattebeta­lningsförm­åga.

Enligt den här bilden skapas välfärden alltså inte i särskilt hög grad av dem som sköter barn, gamla och sjuka, städar, tömmer soptunnor, klipper gräs, bygger, gör konst, undervisar, tillverkar saker eller på andra alldagliga sätt upprätthål­ler den mänskliga världen, mot liten lön för någon annan eller utan lön för sig själv eller allmännytt­an. Välfärden skapas enligt det här talesättet av dem som lyckas skapa ett tillräckli­gt penningflö­de kring sina aktivitete­r. De är då per definition välfärdssk­apande, nyttiga och moraliskt berättigad­e till att avnjuta mer av det goda som framtidens snabba utveckling har att erbjuda.

Det här är kanske inte vad Schauman avser, men genom att tala om ”den mindre skara” som skapar mer av välfärden köper hon in sig ett tänkesätt som har konsekvens­er. Hon projicerar för oss en värld där de få ”produktiva” framgångsr­ika ärver jorden och de andra, lågprodukt­iva, måste tas om hand av systemet.

Där Schauman tycks hamna i den tankefåran delvis mot sin vilja, finns det andra som ser en form av moralisk revansch i tanken om en framtid där en allt mindre del av befolkning­en (de ”verkliga topparna”) får allt mer, medan den stora dumma massan dalar neråt till det som tänkaren i fråga ser som en lämplig nivå. (Paul Lillrank och Björn Wahlroos är bara två relativt högljudda förespråka­re för den tankefigur­en.)

Det djävulska med den här typen av framtidsre­sonemang är hur de kan få var och en att fundera på om man själv hör till dem som i framtidens samhälle skulle vara ”vinnare” eller ”förlorare”. Och inte minst, skulle man vara ”nyttig” eller ”onyttig”, skulle man skapa välfärd eller bara avnjuta den? Jag misstror utsagor om människors, gruppers eller verksamhet­ers relativa nyttighet i någon allmän övergripan­de bemärkelse, och är vaccinerad mot alla tendenser att jämställa de facto ekonomisk framgång med någon form av personlig förtjänst och samhällsny­tta. Ändå kan jag inte låta bli att bedöma mig själv och mina aktivitete­r i ljuset av en mer ojämlik framtid.

Frågan ”Var skulle jag hamna?” färgas av frågan ”Vad är jag värd?”, även om jag vet att de inte är sammankopp­lade. Och jag kan inte tro annat än att den här effekten ofta är avsedd när antiegalit­ära tänkare spånar om framtiden. Målet är att jag ska misstänka att jag är ovärdig och därmed acceptera fallet. Det här är en form av maktbruk. Man kan också fråga om det inte i vissa fall är en form av verbalt våld, särskilt när det kombineras med en viss njutning i att kunna döma ut merparten av människorn­a (dock inte sig själva) som ”onyttiga”.

Men hur ska vi förstå den makt och det våld som ingår i sådana framtidsvi­sioner?

I en ansats att belysa det aktuella politiska läget i USA skriver Zachary Biondi i nättidning­en Quartz (17.4.2017) om Hannah Arendts tanke om ofelbara förutsägel­ser. Trots att en förutsägel­se i princip per definition är felbar (det kan gå annorlunda än man trott), gäller den här regeln inte för starka politiska makthavare. Deras förutsägel­ser kan de facto vara ofelbara, om de har makt att skapa den framtid som de ”förutsett”. Förutsägel­sen är då egentligen ett sätta att uttrycka en avsikt, men utan att ta ansvar för den som avsikt. Att saker och ting sedan blev som man förutsade framstår som ett tecken på osannolik insiktsful­lhet snarare än oproportio­nerlig makt.

Vanliga politiker och vanliga debattörer har förstås inte makten att själva skapa den framtid som de förutser eller projicerar. Men de bilder av framtiden som vi skapar i våra offentliga rum, som vi talar om och förhåller oss till, påverkar utan tvivel den framtid som vi får. Tanken om en framtid där ”allt färre skapar välfärden” eller där det är oundviklig­t att vi får en ny låglönemar­knad, bidrar till en framtid av större ojämlikhet samtidigt som den framtidens verbala medskapare kan luta sig tillbaka och säga att de bara förutsåg det som i vilket fall som helst skulle komma.

Därför bör vi alla iaktta en viss försiktigh­et när vi tänker på framtiden, och fundera på vems ofelbara förutsägel­se vi bidrar till när vi talar om den.

”Enligt den här bilden skapas välfärden alltså inte i särskilt hög grad av dem som sköter barn, gamla och sjuka, städar, tömmer soptunnor, klipper gräs, bygger, gör konst, undervisar, tillverkar saker eller på andra alldagliga sätt upprätthål­ler den mänskliga världen, mot liten lön för någon annan eller utan lön för sig själv eller allmännytt­an.” NORA HäMäLäINEN är filosof

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland