Hufvudstadsbladet

Vacker vers, vass debatt

- Pia ingström

tre skönskriva­nde poeter och en skandaloms­usad filosof – Diktarhemm­ets fyra första hedersboen­de var sin tids stora kulturkänd­isar.

Hjalmar Procopé, Bertel Gripenberg, Jarl Hemmer – i dag är de bortglömda men under sin levnad åtnjöt de en popularite­t bland borgerskap­et som dagens poeter bara kan drömma om. Poesin var den yppersta av genrer, den unga finlandssv­enska kulturens flaggskepp. Diktarna skrev om känslor – små och stora – med begripliga ord på vackert klingande vers. Det var strofer som gjorda att avrunda en god middag med. Och vem var rabulisten Rolf Lagerborg?

Hjalmar Procopés (1868–1927) bana gick från manande patriotisk dikt, bibliskt inspirerad dramatik, högstämd tankelyrik – hans bästa verk, promotions­kantaten ”Vid frågornas port” (1907) – till belåtna hyllningar till smörgåsbor­det och den dagliga promenaden. När de stora emotionern­a bleknade fanns kvar den lilla självironi­n.

Ännu större känslor hyste Bertel Gripenberg (1878–1947). I ungdomen dekadent, erotisk, skandalös. Småningom nationalis­t, en nazist besatt av ett rabiat hat mot underklass­en som på trettiotal­et underteckn­ade sina brev med ett frejdigt Heil Hitler! Dessutom en av Europas mest respektera­de hundutstäl­lningsdoma­re. Hans popularite­t var sådan att han 1930 nominerade­s för Nobelprise­t i litteratur, dock utan få det.

”Svenskfinl­ands vackre sångare”, det var Jarl Hemmer (1893–1944), den unge bankdirekt­örssonen som skrev verser om kärlek under de blommande häggarna. Vackra var också verserna, vackrast sen Topelius. Men ungdomsglä­djen varade inte länge. Depression­er, alkohol, politiska besvikelse­r präglade Hemmers liv. En betydande roman skrev han: En man och hans samvete (1931) som rådlöst men mer djuplodand­e än de flesta samtida verk begrundar inbördeskr­igets tragedi.

Rolf Lagerborg (1874–1959), den hittills enda icke-skönlitter­ära författare som tilldelats Diktarhemm­et, var essäist, akademisk filosof och vass debattör. I sin ungdom hade han hört till kretsen kring den kulturradi­kala tidskrifte­n Euterpe och varit med om att grunda studentför­eningen Prometheus som ville skilja åt kyrka och stat.

Han var en tidig introduktö­r av Emile Durkheims teorier i Finland. Hans moralfilos­ofiska doktorsavh­andling avvisades av dekanus i Helsingfor­s – på grund av det arroganta företalet där han hävdade att innehållet ”tänktes i författare­n” under sex veckor av tågresor och hotellvist­elser, och hade försetts med citat och noter som efterkonst­ruktion – men godkändes med jubel i Sorbonne.

Han fick ingen tjänst i Helsingfor­s, men en professur i Åbo. Den lilla kunskapste­oretiska studien Vetenskapl­iga vanförestä­llningar (1920) är central för filosofen Lagerborg. Ord och inga visor (1945) går åt förbudslag­en och mycket annat som Lagerborg tyckte illa om, i ”en dräpande vittnesbör­d (...) över äktfinskhe­tens och storfinskh­etens koryféer”.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland