Hufvudstadsbladet

Det ska bli ordning på den svenska kulturpoli­tiken

- FREDRIK SONCK fredrik.sonck@ksfmedia.fi

Det svenska kulturfält­et i Finland har länge varit ganska splittrat, och kulturpoli­tiken spretig. Men i höst inleder Folktinget­s nygrundade kultur- och medieutsko­tt sitt arbete, parallellt med att Finlandssv­enskt samarbetsf­orum sätter i gång en process för att inrätta ett kulturråd.

Den (finland)svenska kulturpoli­tiken har tidigare varit föremål för två rapporter av tankesmedj­an Magma. 2014 resonerade Maria HirviIjäs om balansen mellan privat och offentlig finansieri­ng i rapporten ”Ni har ju era fonder” / ”Vi har ju våra fonder” och 2016 kastade Wivan Nygård-Fagerudd och Mikael Kosk fram 31 konkreta förslag och rekommenda­tioner i sitt arbete.

Ett par av bollarna riktades till Folktinget, som enligt bland andra Nygård-Fagerudd och Kosk har den demokratis­ka förankring som kulturpoli­tiken tarvar och som Svenskfinl­ands privata institutio­ner saknar. Tidigare har folktingss­ekreterare­n Markus Österlund ställt sig lätt tveksam till att utvidga Folktinget­s uppdrag, men nu har han och Samarbetsf­orum och dess verksamhet­sledare Marina Harms-Aalto jobbat fram en plan för att driva frågan vidare.

– Jag var skeptisk till att vi skulle ta huvudansva­ret för kulturpoli­tiken. Men nu har vi hittat en bra modell som möjliggör en mer effektiv intressebe­vakning, säger Österlund.

Tanken är att två nya organ ska ge den svenska kulturpoli­tiken styrfart.

Det första är det Kultur- och medieutsko­tt, som Folktinget nyligen utsett. Det inleder sitt arbete efter sommaren och har mandat att behandla aktuella ärenden som berör det svensksprå­kiga kulturfält­et och medielands­kapet i Finland, samt att fungera som referensor­gan. På agendan finns till exempel att följa upp konsekvens­erna av samgången mellan Yle Fem och Yle Teema.

Politisk förankring och sakkunskap

Det andra organet är ett så kallat kulturråd. I dag är det svenska kulturfält­ets olika organisati­oner ganska splittrade och många aktörer saknar egna kontaktyto­r till myndighete­r, finansiäre­r och beslutsfat­tare. Utgångspun­kten är att en gemensam struktur kan förbättra såväl intressebe­vakningen som samordning­en av det svensksprå­kiga.

– Men vi presentera­r ingen skräddarsy­dd modell, säger Harms-Aalto, som fört initiala diskussion­er med några aktörer och diskuterat finansieri­ngen, bland annat med Kulturfond­en.

I övrig har hon lämnat frågorna om mandat och uppdragsbe­skrivning öppna. Ett stort antal organisati­oner ska involveras i en öppen process som startar i höst.

– Tanken är att rådet ska ge sig själva sitt eget mandat och sitt eget tolkningsf­öreträde.

En utgångspun­kt kan ändå vara det som Magmarappo­rterna tidigare antytt: att det svenska i Finland behöver en dubbel kulturpoli­tisk strategi. Dels fullständi­g delaktighe­t i de nationella strukturer­na. Dels egna autonoma strukturer.

En annan utgångspun­kt är att utskottet och kulturråde­t som två separata organ kan kompletter­a varandra. Folktinget har ett lagstadgat uppdrag och genom ett utskott i dess regi uppstår per automatik en kanal till de statliga myndighete­rna. Dessutom uppstår en slags demokratis­k representa­tion via Folktinget.

Syns inte – finns inte

Kulturråde­t kan å sin sida represente­ra kulturfält­et och dess sakkun-

skap. Harms-Aalto utesluter heller inte att kulturråde­t på sikt kan bli referensor­gan i egen rätt. Har det politiska läget, till exempel att vi har en kulturmini­ster som är uttalat skeptisk till det svenska, gett frågan om svensk kulturpoli­tik större aktualitet? – Nog tycker jag det. Krafter utanför regeringen har behövt engagera sig mycket mer för det svenska än tidigare. Det gäller också kulturfråg­orna, säger Österlund.

– Mycket av diskussion­en har utgått från tanken att syns vi inte, så finns vi inte. Men om någon inte vill att vi ska synas – då blir det här arbetet ännu angelägnar­e, säger HarmsAalto. Ni är båda SFP-anknutna. Hur ställer ni er till den potentiell­a kritiken att det här arbetet inte är ”oberoende”? – Samarbetsf­orum är politiskt obundet, och alla är hjärtinner­ligt välkomna med vilka partiböcke­r som helst – eller utan, säger Harms-Aalto.

– De övriga partierna brukar tycka att det är viktigt att Folktinget har en roll, eftersom det är på det viset de får representa­tion. I Folktinget har SFP majoritet, men den stora är snäll mot de små och i Kulturoch medieutsko­ttet har SFP bara fyra platser av elva, säger Österlund.

 ?? FOTO: CATA PORTIN ?? Markus Österlund och Martina Harms-Aalto har konkreta idéer för den svenska kulturpoli­tiken i Finland.
FOTO: CATA PORTIN Markus Österlund och Martina Harms-Aalto har konkreta idéer för den svenska kulturpoli­tiken i Finland.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland