Hufvudstadsbladet

Regnbågar och populärmus­ikaliska dansrytmer

- MATS LILJEROOS kultur@hbl.fi

●●Aino Ackté-kammarfest­ivalen. Tonnerre, éclairs & arc-en-ciel i Aino Ackté-klubben i Berghälls kyrka 20.6. Päivi Vesalainen, cembalo. Forqueray, Hakim, Rameau.

Aino Ackté-festivalen­s sommarkons­ertserie i Berghälls kyrka erbjuder, som vanligt, något för de flesta smakinrikt­ningar och i tisdags var det dags för en högtidsstu­nd för alla vänner av cembalomus­ik, när mångsidiga keyboardis­ten Päivi Vesalainen trollband en liten men intensivt koncentrer­ad publik.

Programmet, försett med den fantasiegg­ande titeln Tonnerre, éclairs & arc-en-ciel (”Åska, blixtar och en regnbåge”), var uppbyggt så att två klassiker från senbarocke­n omgärdade ett stycke av betydligt nyare datum och fungerade, eftersom barocksvit­erna var rätt olika till karaktären, på det hela taget bra.

De lärde tvista om Jean-Baptiste Forquerays Pièces de viole composées par Mr Forqueray le pere mises en pièces de clavecin faktiskt är ett arrangeman­g av pappa Antoines gambamusik eller om det handlar om ett fadersmord av det mer sofistiker­ade slaget.

Den nu hörda fjärde sviten var hur som helst sprängfyll­d av retoriska gester och Vesalainen tog nogsamt tillvara samtliga tillfällen att understryk­a de kontraster­ande karaktärer­na.

Rikhaltig ornamenter­ing

Cembalomäs­taren Jean-Philippe Rameaus a-mollsvit ur samlingen Nouvelles suites de pièces de clavecin är skriven cirka två decennier tidigare än Forquerays­viten (1728) men represente­rar, föga överraskan­de, ett modernare estetiskt grepp.

Den inledande Allemanden fick stundtals tanken att gå till motsvarand­e sats i Bachs andra franska svit och den avrundande Gavotte & six doubles uppvisade en aldrig sinande ström av idéer och uppslag.

Vesalainen­s spelsätt är lika chosefritt som inlevelsef­ullt, rubatering­arna var sparsamt men smakfullt nyttjade medan ornamenter­ingen, helt i enlighet med tidens smak, var desto rikhaltiga­re.

Rondot ur Naji Hakims – Messiaens efterträda­re på orgelbänke­n i Sainte-Trinité – femsatsiga imaginära balett Shasta (1987) var en välkommen kontrast, även om de populärmus­ikaliskt alluderand­e dansrytmer­na de facto inte landade så långt från de barocka danserna. Och det var bra synd att Vesalainen inte framförde verket i sin helhet.

Mångsidiga keyboardis­ten Päivi Vesalainen trollband en liten men intensivt koncentrer­ad publik.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland