Hufvudstadsbladet

”Vi vill att EU-medborgarn­a stannar”

Storbritan­niens premiärmin­ister Theresa May försöker stilla framtidsor­on inför brexit hos de EU-medborgare som bor i landet. – Vi vill att ni stannar, säger hon.

- MATTIAS MäCHS/TT

Framtiden för de 3,2 miljoner EUmedborga­re som bor i Storbritan­nien är en av knäckfrågo­rna under brexitsamt­alen mellan London och Bryssel, som inleddes förra veckan.

– Jag vet att det har funnits oro kring vad som ska hända EU-medborgare när vi lämnar EU, sade Theresa May under ett framträdan­de i det brittiska parlamente­t på måndagen, enligt Reuters.

– I dag vill jag stilla den oron, fortsatte hon, och preciserad­e att alla som anlänt lagligt till landet före ett särskilt datum, som ska bestämmas senare, ska få stanna och kunna ansöka om permanent uppehållst­illstånd. Opposition­en var inte imponerad av Mays uttalande, vilket den högljutt gjorde klart under hennes framträdan­de.

– För lite för sent, tyckte Labourleda­ren Jeremy Corbyn, som tillade att han tycker att hennes förslag är ogint.

– Det här landet behöver en ny inställnin­g till brexit.

I ett dokument som publicerad­es i samband med Mays framträdan­de klargjorde­s fler detaljer i regeringen­s plan för EU-medborgarn­a. Bland annat att samma restriktio­ner ska gälla för EU-medborgare som för britter om de vill ta dit anhöriga efter att Storbritan­nien lämnat EU, om inte separata regler förhandlas fram, rapportera­r Reuters.

Likvärdiga rättighete­r

May vill också att det ska vara upp till brittiska domstolar att verkställa de nya reglerna.

I söndags uppgav brexitmini­ster David Davis i en BBC-intervju att målet är att ge EU-medborgare ”nästan likvärdiga” rättighete­r som brittiska medborgare och gav sjukvård, anställnin­g, pension och välfärd som exempel.

Motkravet från regeringen är att personer som stått för allvarlig brottsligh­et enklare ska kunna deporteras, skriver The Guardian.

Redan i fredags gick May ut med lugnande besked till EU-medborgarn­a i Storbritan­nien:

– Jag vill försäkra alla de EU-medborgare som har skapat sig ett hem och ett liv i Storbritan­nien att ingen kommer att tvingas ut. Vi kommer inte att se familjer splittras, sade hon.

Stöd från Nordirland

I går blev det också klart att Mays minoritets­regering säkrat stöd från det nordirländ­ska partiet DUP.

Efter handslaget med DUP-ledaren Arlene Foster kan May räkna in stöd från partiets tio ledamöter i nyckelomrö­stningar i parlamente­t. Det räcker för att nå majoritet när Tories regeringsf­örklaring ska röstas igenom i veckan.

Enligt den tre sidor långa överenskom­melsen kommer DUP även att backa Mays minoritets­regering i alla omröstning­ar kring budget, nationell säkerhet och brexitlags­tiftning samt vid eventuella misstroend­eomröstnin­gar. Men partierna bildar inte en formell koalition – övriga frågor kommer att förhandlas från fall till fall.

I utbyte sockrar regeringen det finansiell­a stödet till Nordirland. Till de tidigare utlovade 500 miljoner punden till det decentrali­serade styret läggs nu ytterligar­e en miljard. Pengarna ska bland att användas investeras i sjukhus, skolor och vägar, enligt DUP.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA / AFP PHOTO / HO ?? LUGNANDE BESKED? Premiärmin­ister Theresa May talade till parlamente­t och de tre miljoner EU-medborgare som bor i Storbritan­nien.
FOTO: LEHTIKUVA / AFP PHOTO / HO LUGNANDE BESKED? Premiärmin­ister Theresa May talade till parlamente­t och de tre miljoner EU-medborgare som bor i Storbritan­nien.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland