Hufvudstadsbladet

Jari Lindström förnekar påtrycknin­g om somaliska bidrag

Arbetsmini­ster Jari Lindströms (NA) tidigare specialmed­arbetare Sakari Puisto (Sannf) ville slopa understöde­t för två medborgaro­rganisatio­ner med somalisk bakgrund, uppger Helsingin Sanomat.

- FNB

Arbets- och näringsmin­isteriets tjänstemän upplevde enligt HS att de var utsatta för stark politisk styrning då Sakari Puisto fick kännedom om tjänstemän­nens understöds­förslag och han därefter ville stryka understöde­n för sammanlagt sex olika organisati­oner. Två av dem var somaliska.

Med bidragen hjälper organisati­onerna barn, unga och mammor med invandrarb­akgrund att klara vardagen.

Enligt tjänstemän­nen var stryknings­förslagen obefogade och tveksamma ur ett jämlikhets­perspektiv. Fallet inträffade i januari.

Enligt tidningen togs en av orga- nisationer­na bort från listan, men Puisto blev arg eftersom tjänstemän­nen inte agerade helt enligt hans anvisninga­r.

Ministerie­ts kanslichef Jari Gustafsson säger till HS att minister Lindström gällande fallet hade sagt att den politiska styrningen måste skärpas: tjänstemän­nen bör lyda ministrarn­a. Gustafsson anser att fallet är upprörande.

”Ingen soloåkning”

Till FNB säger Puisto att han bara gjorde som han blev tillsagd.

– Så mycket kan jag säga att jag inte körde med soloåkning utan följde order.

Han avslöjar inte om det var Lindström som beordrat honom.

– Jag fick kännedom om saken av tjänstemän­nen och fäste noggrann uppmärksam­het vid understöds­förslagen, och efter det förde jag diskussion om saken i normal ordning som sig bör för en specialmed­arbetare. Jag kommentera­r inte saken desto mera, då min uppsägning­sprocess är på slutrakan, säger Puisto.

Jari Lindström säger att han förundrar sig över uppståndel­sen och påståenden­a om påtrycknin­g i frågan.

– Jag har i alla fall inte upplevt något sådant, och inte har jag heller utövat sådan påtrycknin­g, sade Lindström i riksdagen.

 ?? MOILANEN
FOTO: VESA ?? ”INGEN PåTRYCKNIN­G”. Arbetsmini­ster Jari Lindström är förundrad över uppståndel­sen.
MOILANEN FOTO: VESA ”INGEN PåTRYCKNIN­G”. Arbetsmini­ster Jari Lindström är förundrad över uppståndel­sen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland