Hufvudstadsbladet

Elbilen funkar i Europa

För första gången under vår elbilsresa i Europa är alla åtta laddningss­tolparna upptagna. det sker nära Salzburg i Österrike efter besöket i Hitlers Örnnäste i berchtesga­den i bayern. förklaring­en är enkel.

- Stefan lundberg

– Vi har just avslutat ett stort internatio­nellt elbilsjipp­o. Vi startade i München och nu nio dagar senare har vi kört nästan 4 000 kilometer, säger Marita Hansen, en av organisatö­rerna till eTourEurop­e som förklaring till att det vimlar av Teslabilar på parkeringe­n.

– Vår avsikt är att visa att det nu går att köra elbil i Europa.

Konvojen startade i München och fortsatte via Stuttgart, Luxemburg, Bryssel, Eindhoven, Berlin, Dresden, Tjeckien, Bratislava, Budapest, Zagreb, Ljubljana till Salzburg.

– Snittet har varit drygt 400 kilometer per dag. Vi har tävlat i att köra smart, det vill säga att avväga vad som är klokast: att köra fort, långsamt, ladda lite och ofta, eller mera och längre, säger Hansen.

– Segraren är den som kommer fram på bästa sammanlagd­a tid.

Det är någonting vi också småningom börjar lära oss. När det återstår laddning för kanske 240 kilometer är det idé att stanna upp för 1015 minuter och få laddning för drygt 100 kilometer till. Då sparar man i laddningst­id.

Förståndig­a personer skulle antagligen planera sin elbilsresa genom att först kolla kartan över laddningss­tationer och sedan rätta färden efter den. Jag har däremot först enväldigt valt vart vi ska åka och sedan kollat laddningsk­artan. Och det har fungerat bra. Bilens navigator räknar ut när, var och hur länge vi ska ladda på de stationer vi passerar.

De nya snabbladdn­ingsstatio­nerna ökar i rasande takt så i princip behöver man inte använda sig av långsam laddning alls. Men i samband med övernattni­ngar på hotell kan man ju gott använda långsammar­e laddning. Det gäller bara att ha med sig rätt adapter för respektive laddare – en sak som bilens leverantör ser till att man har med sig.

Deltagarna i eTourEurop­e tog sig galant även genom Ungern, där det inte finns en enda snabbladda­re.

– Så finns det en mängd saker man lär sig beakta. Som att motvind tär överraskan­de mycket på batterires­erven, säger Marita Hansen.

– Men redan nu har vi konstatera­t att elbilen är ett fungerande fortskaffn­ingsmedel i dagens Europa.

 ?? FOtO: LeiF WeCkStröM ?? gemensKap. Att köra elbil internatio­nellt är en social grej. De som gör det uppfattar sig som pionjärer och känner samhörighe­t. Stefan of Finland och Marita of Germany.
FOtO: LeiF WeCkStröM gemensKap. Att köra elbil internatio­nellt är en social grej. De som gör det uppfattar sig som pionjärer och känner samhörighe­t. Stefan of Finland och Marita of Germany.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland