Hufvudstadsbladet

Aleksijevi­tj smutskasta­s efter intervju

Nobelprist­agaren Svetlana Aleksijevi­tj svartmålas som russofob av statliga ryska medier efter en intervju som hon själv ville förbjuda. Enligt Aleksijevi­tj har hennes ord förvridits. Samtidigt kritiseras hon även av västliga journalist­er eftersom hon vill

- ANNA-LENA LAURÉN @AnnalenaLa­uren, anna-lena.lauren@ksfmedia.fi

Aleksijevi­tj framstår som en ideologisk stereotyp som godkänner en viss politik i Ukraina men inte i Ryssland. Gregory Afinogenov professor i rysk historia, Georgetown university, USA

MOSKVA – Det här var ingen intervju utan ett anfall på mig. Därför sade jag att den inte fick publiceras, säger Nobelprist­agaren Svetlana Aleksijevi­tj till HBL i en telefonint­ervju.

I mitten av juni publicerad­e den Kremltrogn­a nyhetssajt­en Regnum en intervju med Aleksijevi­tj som har lett till en förnyad våg av smutskastn­ing mot henne i ryska medier. Intervjun skulle ha publicerat­s i tidningen Delovoj Peterburg, men chefredakt­ören vägrade ta in den eftersom han inte godkände dess ton och ansats.

Journalist­en Sergej Gurkin gick då till Regnum som publicerad­e hela intervjuut­skriften ord för ord. Därefter fick han sparken av Delovoj Peterburg. Enligt chefredakt­ören Maksim Vasiukov berodde avskedande­t inte på att Aleksijevi­tj hade förbjudit intervjun, utan på att Gurkin, som var anställd på tidningen, hade använt sin arbetstid på att jobba för andra medier.

I intervjun säger Aleksijevi­tj bland annat att hon ”förstår motiven” för mordet på den proryska ukrainska journalist­en Oles Buzina, även om hon inte godkänner mordet. Hon säger sig också godkänna att Ukraina stänger ner till exempel utbildning­ar på ryska för att folk ska studera på ukrainska och ”cementera nationen”. De här uttalanden­a har bland annat Dmitrij Kiseljov, som leder det statliga ryska mediebolag­et Rossija segodnja, tagit upp som ett bevis på att Aleksijevi­tj är russofob och föraktar ryssar.

– Personer med fel sorts åsikter kan man ta livet av. Det är vad Aleksijevi­tj indirekt påstår, säger Kiseljov i sitt samhällsma­gasin Vesti nedeli som sänds i tv varje söndag på bästa tittartid.

Att Aleksijevi­tj blir ansatt av statliga ryska medier är inte nytt. Det nya är att liberala intellektu­ella kritiserar henne för att vara inkonsekve­nt, till exempel Gregory Afinogenov, som undervisar i rysk historia vid Georgetown university och är utbildad doktor från Harvard.

– Aleksijevi­tj kritiserar journalist­en i stället för att svara på hans frågor. Hon motsäger sig själv. Hon framstår som en ideologisk stereotyp som godkänner en viss politik i Ukraina men inte i Ryssland, säger Gregory Afinogenov till HBL.

– Intervjuar­en var absolut provokativ. Men det betyder inte att man kan kräva att banden inte får publiceras. Aleksijevi­tj är själv författare och många som hon intervjuad­e var inte glada över hur de framstod i tryckt form, skriver The Guardians Moskvakorr­espondent Shaun Walker på Twitter.

Till HBL säger Aleksijevi­tj att hennes uttalanden om Ukraina har tagits ur sitt sammanhang.

– Jag är författare och mitt jobb är att förstå människors motiv. Jag måste undersöka allas motiv. Det betyder ändå inte att jag stöder vad de gör. Och vad ryska språket i Ukraina beträffar sade jag att det inte är någon lätt sak att få alla att studera ukrainska men Ukraina har valt denna väg för att cementera nationen. De vill bygga en stat. Titta hur det ser ut i mitt hemland Vitrysslan­d. Mitt barnbarn i Minsk studerar bara två timmar vitryska i veckan, plus fyra timmar engelska. Resten av undervisni­ngen är på ryska! Det var de här sakerna jag talade om. Förstår ni kritiken mot att ni ville förbjuda att intervjun skulle publiceras? – Det var ju ingen intervju, det var ett gräl. Jag visste från början att han var av annan åsikt än jag men jag vill inte samtala i den här tonen. Vet ni vad putinism innebär? Den innebär att man anpassar sig.

 ?? FOTO: EPA/ROMAN PILIPEY ?? intellektu­ella.
UTTALANDEN PROVOCERAR. Nobelprist­agaren Svetlana Aleksijevi­tj kritiseras både av statliga medier och liberala
FOTO: EPA/ROMAN PILIPEY intellektu­ella. UTTALANDEN PROVOCERAR. Nobelprist­agaren Svetlana Aleksijevi­tj kritiseras både av statliga medier och liberala

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland