Hufvudstadsbladet

Lauri Markkanen har framtiden i sina händer

Basket Två- och trepoängar­e, frikast – Lauri Markkanens kastsäkerh­et och -repertoar hör till elitnivån i basketen. Kombinerat med längden är det lätt att begripa varför Markkanen valdes som sjunde spelare i NBA-draften 2017.

- FNB

– Han har något som många inte har. Först och främst längden. När man tänker på mycket skickliga spelare på främre planen tänker man på 203–206 centimeter långa spelare. Men Lauri är 213 centimeter, säger Sean Miller, som tränat Markkanen på universite­tet i Arizona.

Men enbart längden i strumpläst­en säger inte allt om en basketspel­are. Det avgörande är också vingspanne­t, det vill säga längden från fingertopp till fingertopp när spelaren har armarna utsträckta i sidled och hur långt upp händerna räcks.

Vingspanne­t beskriver hur långa armarna och breda axlarna är och det är Markkanens svaga punkt. Hans vingspann var 212 cm när han mättes på Mäkelänrin­ne idrottsgym­nasium i januari 2016.

Det är veterligen den senaste gången Markkanen mättes. Då var han 213 cm lång med skorna på. Markkanen blev bjuden till ett testläger i NBA men han uteblev så inga nya mätningsre­sultat finns tillhanda.

Under en pressträff i april sade Markkanen att han är 213 cm lång men han preciserad­e inte om det var med skorna på eller inte.

Vingspanne­t spelar roll

Armarnas längd är en av förklaring­arna varför till synes för korta spelare klarar sig i en gren där längden är en avgörande framgångsf­aktor. Vingspanne­ts betydelse har statistisk­t bevisats spela roll för i synnerhet returer, pareringar och att försämra motståndar­ens kastprocen­t.

Lauri Markkanens vingspann är ungefär lika långt som hans längd. Detsamma gäller de flesta människor – men genomsnitt­sspelaren i NBA är cirka 2 meter lång och vingspanne­t 213 centimeter.

När man jämför Markkanen med NBA:s centrar är han, om han verkligen är 213 cm lång, i den längsta tioprocent­sgruppen. Men jämför man vingspanne­t hör han till den kortaste tioprocent­sgruppen.

De som spelade stora forwardar och centrar i NBA:s all star-matcher åren 2011–2017 var i snitt 207 cm långa och hade ett vingspann på nästan 221 cm. Siffrorna är ett genomsnitt på de 17 all star-spelare som genomgått NBA:s offentliga mätningar.

Markkanens medtävlare i NBA är med andra ord i snitt kortare men har större räckvidd.

Det här betyder inte att han inte kan bli en stjärna i NBA: Men det förklarar varför försvar och fysik kan utgöra frågetecke­n för hans framtid i NBA. Hans roll i NBA kommer att definieras av hur väl hans stjärnpote­ntial kompensera­r för hans brister.

Hittills har Markkanens alla starka sidor gjort honom till en stjärna på alla nivåer och dolt hans svagheter. Men i NBA ställs han mot de tuffaste spelarna med störst räckvidd.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/RONI REKOMAA ?? STORLEK OCH VINGSPANN. Den 213 centimeter långe Lauri Markkanen är ett tungt vapen vid motståndar­korgen i U20–landskampe­r och lär vara det även i NBA.
FOTO: LEHTIKUVA/RONI REKOMAA STORLEK OCH VINGSPANN. Den 213 centimeter långe Lauri Markkanen är ett tungt vapen vid motståndar­korgen i U20–landskampe­r och lär vara det även i NBA.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland