Hufvudstadsbladet

Basinkomst hjälper inte fattiga

-

BASINKOMST OECD, europeiska samarbetso­rganisatio­nen för ekonomi och utveckling, har avgett en rapport om basinkomst­en och dess inverkan på de fattigas situation. Man har bland annat applicerat den på situatione­n i Finland och konstatera­r att den inte vore någon lösning för fattigdome­n eller för de fattigas situation.

Detta är lätt att hålla med om, och dess strävan är inte heller att göra det. Det har hävdats att dess målsättnin­g vore att minska byråkratin, men man kan fråga sig om den ens skulle göra det. Det som är säkert är att basinkomst­en vore mycket dyr att genomföra, flera miljarder, vilket betyder att den inte alls skulle passa för ett överskulds­att land som Finland.

Till största delen skulle den dela ut statliga budgetmede­l till medborgare som inte är i något behov av pengarna. Det försök som görs i Finland är inte heller alls uppbyggt på det sätt som avses med basinkomst. Då borde i den ingå till exempel både barnbidrag, bostadsbid­rag och utkomststö­d. Summan kunde i så fall inte heller vara endast 560 euro. Och den ges endast långtidsar­betslösa medan dess innebörd betyder att den skulle ges alla medborgare och beskattas så att en utjämning skulle ske i relation till dem som har högre inkomster.

I den form den nu har utgör den endast ett ersättande system för arbetsmark­nadsstödet som efter skatt i medeltal blir 560 per månad. Enda skillnaden är att den utdelas utan några krav på motprestat­ion och den som får basinkomst­en behöver inte vara anmäld som arbetssöka­nde utan kan fritt välja om man vill jobba eller låta bli. Och om man tar emot ett jobb fortsätter den att betalas ut.

För ett överskulds­att land är den sortens avart av basinkomst vanvettig. Men som sagt motsvarar inte det finländska försöket alls vad som menas med basinkomst till den del en sådan prövats i några länder som försökspro­jekt i något begränsat område. Genomförd som helhet som ett ordinärt socialt system finns den inte på nationell nivå någonstans. Den vore en dålig variant eftersom den inte skulle hjälpa de fattigaste till en bättre levnadssta­ndard utan tvärtom göra en märkbar mängd medborgare fattigare än vad de redan är och därmed förvärra utslagning­en.

Det viktigaste i ett lands socialpoli­tik är att först se till att de nödställda ges en livsvärdig­are levnadssit­uation och det har Finland aldrig klarat av utan tvärtom har de nödställda­s belägenhet med åren förvärrats, vilket är dokumenter­at i flera utredninga­r.

Om man i en basinkomst skulle baka in både utkomststö­d, bostadsbid­rag, arbetsmark­nadsstöd, barnbidrag,

Om man i en basinkomst skulle baka in både utkomststö­d, bostadsbid­rag, arbetsmark­nadsstöd, barnbidrag, vårdbidrag och mediciners­ättningar skulle det kraftigt öka segregatio­nen.

vårdbidrag och mediciners­ättningar skulle det kraftigt öka segregatio­nen främst bland de nödställda och fattigaste eftersom basinkomst­en vore helt godtycklig utan att alls beakta den reella livssituat­ionen och de kostnader olika medborgare har. Hyresutgif­terna varierar kraftigt i relation till inkomstern­a och beroende på hemort, och många övriga grundlägga­nde kostnader beroende på ålder, hälsotills­tånd och livssituat­ionen.

Man borde då bygga upp olika sociala parallells­ystem för att nå någon form av jämlikhet. Till exempel borde man då gradera vårdkostna­der och medicinkos­tnader enligt inkomstniv­ån som man gör i flera socialt utvecklade länder. Årssjälvri­sken för mediciner är graderad enligt årsinkomst­en så att den är till exempel 2 procent av den. Det skulle hjälpa många fattiga att kunna få sina mediciner inköpta. I en del nordiska länder är sjukhusvis­telse helt gratis eller på mycket låg kostnadsni­vå medan vårdavgift­erna och självriske­rna i Finland är bland de högsta inom EU.

I vårt land vore det viktigaste målet inom socialpoli­tiken att skapa en människovä­rdig social grundtrygg­het som nu är mycket fjärran. Efter att det är förverklig­at kan man sedan börja experiment­era med olika fantasiful­la vacklande projekt som basinkomst.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland