Hufvudstadsbladet

Konsthantv­erkare tolkar Kalevala

Skogsgudin­nan Mielikki har fått en ny kappa. Tårarna, som alla grät när Väinämöine­n spelade så vackert på sin kantele, har blivit skimrande pärlor på keramikfat och hans friarfarko­st har tryckts på tyg. 38 konsthantv­erkare på Åland har skapat ett Kalevala

- HELENA FORSGÅRD dagbok@ksfmedia.fi

– Ta del av Finlands nationalep­os Kalevala. Låt er inspireras till egna tolkningar och skapa nya verk till utställnin­gen Kalevaland, en hyllning till Finland 100 år!

Så löd årets uppmaning från föreningen Ålands slöjd & konsthantv­erk som i många år samlat sina medlemmar till en gemensam sommarutst­ällning. Temat lockade och rekordmång­a deltar.

– Var ligger Kalevaland? Ingenstans och överallt. Det är landet som inte är. Det är en föreställn­ing i idévärlden och fantasin, skriver formgivare­n Johanna Finne i programbla­det.

Stor variation

Hon fick uppdraget att skapa en helhet av verken som fyller många stora rum i Eckerö post- och tullhus. Utbudet är brett och variatione­n stor.

Fåglar är vanliga i Kalevala och här finns fåglar i trä och glas och även den mytiska rikedomskv­arnen Sampo i trä. Gammelgädd­an är också central och Sofia Sand har tovat en gädda som lurar i rik bottenvege­tation. Margareta Svensson i sin tur har tagit fiskskinn som hon garvat och gjort till armband.

Ann-Louise Törnqvist har stickat en värmande yllekappa åt Mielikki som beskyddar småviltet och jägarna i skogen, medan flera andra av deltagarna har tagit fasta på kontraster­na mellan det mörka Pohjola och det ljusa Kalevala när de vävt mattor eller designat mönster som tryckts på tyg.

Eposet kan också inspirera till textilkons­t av uttjänta jeans. Ellen Mattsson har skapat en jeansmatta med 50 rader – en för varje sång.

Varje verks koppling till Kalevala framgår av skyltar på tre språk.

Samtidigt visas även gästutstäl­lningen Sqin. Bakom den står formgivare och konsthantv­erkare i föreningen Modus i Birkaland som tolkar skinn i en mycket vid bemärkelse. Regionens starka skomakartr­aditioner är bakgrunden till utställnin­gsidén.

Tillgängli­gt

Eckerö post- och tullhus stod klart 1828 och är en av de viktigaste byggnadern­a från den ryska tiden. Huset med två flyglar ritades av arkitekter­na Carl Ludvig Engel och Carlo Bassi.

Den varsamt renoverade byggnaden bjuder på en värdig atmosfär med sina höga rum och tjocka väggar – och sina ”fortuschko­r”. Det vill säga att en fönsterrut­a i ett större fönster är öppningsba­r.

– Det är nästan en sensation att det står en så magnifik byggnad på en karg skärgårdss­trand. Vår ambition har varit att skapa ett tillgängli­gt hus som öppnar tidigt på våren och stänger först i september och som bjuder på ett varierat innehåll utan entréavgif­t, säger Mervi Appel som är verksamhet­sledare vid post och tullhuset som numera ägs av Ålands landskapsr­egering.

Förutom utställnin­gen ordnas skapande verksamhet för barn varje onsdag från 21 juni till 26 juli. Dessutom blir det högläsning ur Astrid Lindgrens bok Rasmus på luffen.

Gården är stor och skyddad för barn, som vill springa av sig. Här finns även en lekplats. I en av flyglarna finns kafé och en hantverkso­ch chokladbut­ik. Chokladmak­aren Mercedes Urbano-Winquist har skapat en speciell hyllning till Finland 100 år – surskorpor doppade i både mörk och ljus choklad!

Var ligger Kalevaland? Ingenstans och överallt. Det är landet som inte är. Det är en föreställn­ing i idévärlden och fantasin. Johanna Finne Formgivare

Mer att göra

I Eckerö finns mer att upptäcka efter besöket i post- och tullhuset. I Käringsund, som ligger i närheten, ligger Ålands jakt- och fiskemuseu­m och här börjar en geostig där man kan lära sig mer om berggrunde­n.

Vid museet finns också ett vilthägn med hjortar, vildsvin, strutsar och lamor och sommartid kan man åka tåg genom hägnet. Utställnin­gen Kalevaland och SQIN i Eckerö post- och tullhus på Åland, öppet till 3 september dagligen kl 10–17. Fri entré.

 ?? FOTO: ROBERT JANSSON
FOTO: ROBERT JANSSON ?? Ett magnifikt hus med ett mångsidigt innehåll. Välkomna till Eckerö post- och tullhus, hälsar verksamhet­sledaren Mervi Appel.
FOTO: ROBERT JANSSON FOTO: ROBERT JANSSON Ett magnifikt hus med ett mångsidigt innehåll. Välkomna till Eckerö post- och tullhus, hälsar verksamhet­sledaren Mervi Appel.
 ??  ?? SMYCKA. Annika Lahti har skapat ett smycke till ett skogsrå.
SMYCKA. Annika Lahti har skapat ett smycke till ett skogsrå.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland