Hufvudstadsbladet

Han byggde en gång en båt

- MIKAEL SANNER

Jag har haft och jag har ett gäng vänner, vilka berikar mitt liv. Några bor i Finland och några bor i Sverige. Han som jag vill berätta om nu bor i Sverige.

Han är en helt vanlig man, men okay, han är inte som vilken tjänsteman som helst. Han jobbar som vaktmästar­e på en kyrka. Men egentligen skulle han nog vilja jobba heltid som båtbyggare, för det har han utbildat sig till och han har också byggt upp hus, tält och möjlighete­r för att kunna reparera och bygga båtar på gården.

Det gör han också. Han är hyfsat flitigt anlitad och det är verkligen inte konstigt. Min vän har nämligen en egenhet som är bra för kunderna och dålig för honom: Han kan inte ta betalt! Han är alldeles för snäll! Det är förstås min tolkning att han är för snäll, andra skulle kanske använda helt andra termer för att beskriva denna oduglighet till entreprenö­rskap.

Jag vet inte om ni inser hur mycket jobb det är att reparera en båt? Han har förstås konstruera­t en möjlighet att basa träet, alltså ånga det så att man kan böja bordträet. Är man riktigt noggrann följer man förstås till punkt och pricka de intentione­r som båtkonstru­ktören haft. Det gör min vän med en noggrannhe­t som få. Att säga att det inte går fort är ett understate­ment.

Kunderna blir häpet nöjda! Tänk att få ett så profession­ellt jobb utfört för en så billig penning!

Vid jul presentera­de han en idé till att bygga en ljusstake. – Bra, sade personalen vid kyrkan och beställde tio stycken. Hur tror ni priset var i förhålland­e till arbetsmäng­den?

Det senaste är att han fått en beställnin­g från en begravning­sbyrå på två urnor som skall användas vid begravning­ar där askan skall gravsättas. Han har inte börjat jobba med dem ännu, men om min väns jobbande skulle finnas med på vadslagnin­gsbolagen skulle oddsen för att han kommer att få skäligt betalt för nedlagd arbetstid på urnorna vara skyhöga.

Min vän är fantastisk. Han blir alltid lika glad för varje nytt jobb. Han utför det alltid lika fenomenalt. Och han får alltid lika uselt betalt i förhålland­e till den arbetsinsa­ts han lägger ner. Tror ni att han är missnöjd? Aldrig, han skrattar bara överseende och konstatera­r: – Tänk att jag aldrig kan ta riktigt betalt.

Min vän är fantastisk. Han blir alltid lika glad för varje nytt jobb. Han utför det alltid lika fenomenalt. Och han får alltid lika uselt betalt i förhålland­e till den arbetsinsa­ts han lägger ner.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland