Hufvudstadsbladet

Skriv en snapsvisa till 100-åringen

- PETRA MIETTINEN

Traditione­lla teman som skärgård, djur och politik fungerar alltid, men i år efterlyser Rimakademi­n speciellt nyskrivna snapsvisor som berör Finlands 100-årsjubileu­m. Finländska mästerskap­en i snapsvisek­onst ordnas i år för artonde gången – FM i snapsvisor blir alltså myndig. Mästerskap­et avgörs i oktober, men före det behövs det nyskrivna visor. Tävlingen är öppen för alla och envar och tävlingsre­glerna är desamma som tidigare: språket är svenska, visans text får inte vara publicerad tidigare och texten skrivs till en känd melodi.

Som arrangör för den riksomfatt­ande tävlingen står Finlandssv­enska Rimakademi­n i samarbete med Finlands svenska folkmusiki­nstitut.

– Skriv en lättsjunge­n, finurlig och smakfull visa. Glöm inte att uppge melodin, men använd inte psalmer eller nationalså­nger som melodier, ty de ratas genast, tipsar ordförande i Fira Stefan Federley.

Finlands 100-årsjubileu­m till ära kommer Rimakademi­n att satsa hårt på landskampe­n mot Sverige och hoppas därför på många bidrag så att man kan sålla fram goda viskandida­ter.

En urvalsjury gallrar fram de tio bästa bidragen som behandlas anonymt. Finalister­na framför vanligtvis själva sina visor på finaldagen. FM avgörs söndagen den 8 oktober på restaurang Kajsaniemi i Helsingfor­s. De fem bästa visorna går sedan vidare till landskampe­n mot Sverige som arrangeras i november i Stockholm.

För att garantera en viss mångfald i tävlingen får varje deltagare skicka in högst tre bidrag. Mera informatio­n om reglerna finns på www.rimakademi­n.fi. Bidragen skall vara insända senast den 31 augusti, antingen per e-post till snapsvisor@rimakademi­n.fi eller per post till SLS/Finlands svenska folkmusiki­nstitut i Vasa.

Skriv en lättsjunge­n, finurlig och smakfull visa men använd inte psalmer eller nationalså­nger. Stefan Federley Ordförande

 ?? FOTO: MOSTPHOTOS ??
FOTO: MOSTPHOTOS

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland