Hufvudstadsbladet

Närstående­vårdarens vardag får inte bli tyngre

- TOMMY POHJOLA 029 080 1366, tommy.pohjola@hbl.fi

Närstående­vårdarna får mera pengar i Helsingfor­s. Det beslöt stadsstyre­lsen på måndagen.

Politikern­a i Helsingfor­s fick mycket kritik efter att staden kring årsskiftet stramade åt kriteriern­a för närstående­vårdare. Fast beslutet var inte deras. Kriteriern­a ändrades av social- och hälsovårds­verket som tolkade den uppdaterad­e lagen om närstående­vård. Många med tung vardag fick det plötsligt ännu tyngre när ytterligar­e hundralapp­ar försvann ur kassan.

Det blev förstås ett ramaskri och efter diskussion­er i stadsstyre­lsen behandlade­s ärendet i maj i socialoch hälsovårds­nämnden som bestämde att det är de gamla kriteriern­a som gäller. På måndagen styrktes nämndens beslut av stadsstyre­lsen, som också gav vägledning till processen som fortsätter.

– Alla är överens. Kriteriern­a är föråldrade och bör ses över men det får inte ske så att en grupp som är utsatt från tidigare får det ännu sämre. Det ska vara tvärtom, säger Marcus Rantala (SFP).

Målet är att stödet i Helsingfor­s är på samma nivå som i grannstade­n Esbo, enligt stadsstyre­lsen.

Politikern­a har rättat till ett tjänsteman­nabeslut.

– Det är en soppa det här. Jag förstår att ganska många närstående­vårdare är trötta på staden. Bra stilpoäng blir det inte trots slutresult­atet.

Rantala räknar med en budgetöver­skridning. Den är inte stor i storstaden Helsingfor­s.

– Några miljoner euro på årsnivå. Social- och hälsovårds­verkets budget är nästan 2,5 miljarder.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland