Hufvudstadsbladet

Går på djupet.

Brottning, tjuvnyp och tuffa tag – på fyra meters djup. Undervatte­nsrugby är en tuff kontaktspo­rt som också är världens enda tredimensi­onella bollsport. – Sporten lämpar sig för vem som helst, säger Tomi Suomalaine­n som blev matchhjält­e när Finlands herra

- TEXT: MARCUS LINDQVIST 029 080 1353, marcus.lindqvist@hbl.fi

Summern ljuder och spelarna dyker mot bollen, som, tyngd av saltvattne­t inuti, vilar på bottnen. Ovanpå ytan syns inte mycket mera än krusningar, men under vattenytan, nere på fyra meters djup, brottas, fäktas, sparkar och sliter spelarna om herravälde­t.

Det ser dåligt ut för hemmalaget då Turkiet kontroller­ar matchen och, till slut, trycker in bollen i metallkorg­en som fungerar som mål. Men finländarn­a kommer igen och efter en snabb kontring dunkar Tomi Suomalaine­n in plastbolle­n i Turkiets mål.

Några minuter senare har Turkiet en av sina spelare utvisad på grund av för hårda tag – och Suomalaine­n trycker in segermålet 2–1 efter att ha flyttat undan målvakten. Den fåtaliga, men entusiasti­ska och sakkunniga publiken i Britas simhall jublar.

– De skapade aldrig särskilt mycket vid vårt mål, säger Suomalaine­n efter att slutsummer­n ljudit och spelarna klivit upp ur bassängen.

Skador sällsynta

Solen värmer utanför glasdörrar­na, som står på glänt för att vädra ut klorångorn­a ur EM-arenan. Ett par blodiga sår och blåmärken pryder matchhjält­ens fingrar.

– Jag vet inte när jag fått dem, småler Suomalaine­n.

– Det blir nästan aldrig några skador i den här sporten. Vattnet dämpar så mycket. Fingrarna är värst utsatta.

Något förvånande att ingen blir skadad, för nästan allting är tillåtet i undervatte­nsrugby. Tacklingar, fasthållni­ngar och rivningar är tillåtna, så länge man inte rör i varandras utrustning. Det är också förbjudet att sparka, slå eller strypa sin motståndar­e.

– Det är lätt att få utlopp för sina aggression­er i den här sporten utan att försöka skada någon, säger Suomalaine­n.

Man får också lyfta undan målvakten för att göra mål. Däremot är det förbjudet att tackla en spelare som inte har boll.

– Ingen har någonsin heller drunknat såvitt jag vet.

Tredimensi­onell bollsport

Han började med undervatte­nsrugby som nioåring, då han stiftade bekantskap med den något udda sportgrene­n i samband med en dykarkurs. Det finns omkring tusen aktiva undervatte­nsrugbyspe­lare i Finland.

– En tredimensi­onell bollsport där kontakt är tillåten, beskriver Suomalaine­n, nu 36.

– Undervatte­nsrugby kräver hyfsad kondition, spelsinne och fysik. Jag tvingas delvis kompensera med mitt bollsinne, för jag kan inte riktigt träna som jag vill längre.

Däremot kräver undervatte­nsrugby inte någon bakgrund som täv-

lingssimma­re. Spelarna dyker 15–20 sekunder åt gången med hjälp av fenor.

– Sporten lämpar sig för vem som helst och för alla åldrar. Vattnet dämpar rörelserna, så också äld- re utövare klarar sig bra, säger Suomalaine­n som till vardags är motionsled­are.

– Man måste bara tycka om vatten. Har man vattenskrä­ck gäller det först att komma över den.

Det är beskrivand­e att flera av landslagsd­amerna spelar i herrarnas liga i Finland. Damerna spelar i samma serie som herrarnas U21-lag.

– Man har förstås nytta av att ha bra fysik. Det är inte så tungt att lyfta målvakten, men det kräver lite styrka att riva bollen ur händerna på storväxta motståndar­e.

Finland vann EM-guld 2005 och VM-guld 2007 och slåss också om framgångar­na i EM i Helsingfor­s. Regerande världsmäst­arna Norge och silvermeda­ljörerna Tyskland är favoriter i turneringe­n, som pågår ända till lördag.

Finlands herrar förlorade sin första match mot Sverige, men efter segern över Turkiet är allt fortfarand­e öppet. I dag möter herrarna Tyskland, medan damerna möter Turkiet. Det är fritt inträde för publiken.

 ??  ?? TUNGT. Spelarna gör vanligtvis 15–20 sekunder långa dykningar innan de kommer upp för att hämta andan. En match varar i 2x15 minuter effektiv speltid.
TUNGT. Spelarna gör vanligtvis 15–20 sekunder långa dykningar innan de kommer upp för att hämta andan. En match varar i 2x15 minuter effektiv speltid.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ?? FOTO: NIKLAS MELTIO ??
FOTO: NIKLAS MELTIO
 ??  ?? ERFAREN. Tomi Suomalaine­n har spelat undervatte­nsrugby i snart tjugo år.
ERFAREN. Tomi Suomalaine­n har spelat undervatte­nsrugby i snart tjugo år.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland