Hufvudstadsbladet

Här byggs vägarna om

Avstängda filer, lägre hastighets­begränsnin­gar och en massa skyltar att hålla koll på för att veta hur man ska bete sig i trafiken. Sommaren är högsäsong för uppgrävda gator, men då man tittar under ytan förstår man varför allt inte går så snabbt.

- OSKAR RöNNBERG oskar.ronnberg@ksfmedia.fi

Det går inte alltid så snabbt att bygga om en gata, då livet och trafiken omkring ska fortsätta som normalt. Vi besökte Mechelinga­tans bygge, där gamla och nya kablar och rör samsas om utrymmet medan berget bryts bort för hand.

Sommartid rivs många gator upp och bilister ilsknar till. Men stora vägarbeten blir också klara – slutet hägrar på Ring I och Västerlede­n.

Med 20 000 fordon om dygnet hör Mechelinga­tan till de mest belastade infartsled­erna i Helsingfor­s. Längs gatan går en stor del av trafiken norrifrån till södra Helsingfor­s. I januari började omfattande renovering­sarbeten längs nästan hela gatan, vilket betyder att hastighets­begränsnin­gen är 30 km/h och ställvis är endast en fil åt vardera hållet i bruk.

Sami Hållfast, en av Mechelinga­tans ansvariga arbetsleda­re, bedömer ändå att byggarbete­na inte grötar till trafiken så värst mycket:

– Här är ju köbildning annars också i rusningsti­d, trafiken stannar oberoende upp vid korsningar­na, så det att endast en fil är i användning gör inte restiderna så mycket längre, säger Hållfast.

Han bedömer att en del bilister dessutom väljer en omväg, till exempel via Topeliusga­tan, för att undvika största delen av bygget.

Skillnaden mellan landsvägsb­ygge och att förnya till exempel Mechelinga­tan är all den stadstrafi­k, det vill säga bussar, spårvagnar, cyklister och fotgängare, som man bör ta i beaktande då man bygger inne i staden. Eila Hägg, produktion­schef på Helsingfor­s stads byggtjänst Stara, intygar att man tagit väl hand om säkerheten även för de mest sårbara i trafiken genom att ha tydliga skyltninga­r och skyddsräck.

– Bilisterna måste förstås vara på alerten och se till att de har kontroll över sin bil, hälsar hon alla som sitter bakom ratten.

Byggarbeta­rna får dagligen se nervösa och otåliga bilister sitta stilla i rusningen, men olyckor har man helt och hållet undvikit.

– Häromdagen såg jag att en äldre person körde in i en trafikdela­re, men inget värre. Folk är rädda om sina bilar och sänker hastighete­n då de kommer in på ett vägarbete, säger Hållfast.

Orsaken till att man river upp nästan hela Mechelinga­tan är att staden vill ha cykelvägar längs gatan, där cyklistern­a hittills kört bland den övriga trafiken. De nya enkelrikta­de cykelfiler­na förkortar cyklistern­as rutter och gör det tryggare att cykla längs Mechelinga­tan.

Samtidigt med filförändr­ingarna ovan jord förnyar man det som finns under asfalten, och däri ligger orsaken till att Mechelinga­tans vägarbeten beräknas vara klara först i slutet av 2018. Vatten och avloppsrör­en under Mechelinga­tan är 50– 100 år gamla.

– Du kan ju föreställa dig i hurudant skick ett sjuttioåri­gt rör är, ifall det byggts för att hålla i femtio år, säger Hägg.

Under arbetet byter man på en gång ut all kommunalte­knik som är dragen under gatan, det vill säga vatten, avlopps, dagvatten och fjärrvärme­rör samt el och kommunikat­ionskablar. Och det tar tid, eftersom intakta rör och kablar måste vara i bruk samtidigt som man gör plats åt de nya. Hållfast visar oss ett schakt där ett flertal gamla fjärrvärme­rör samt el och kommunikat­ionskablar ligger. Tjugo meter bakom oss håller en arbetsgrup­p på med att täcka in nya rör.

På det här stället, liksom längs nästan hela Mechelinga­tan, kommer berggrunde­n emot nästan direkt under asfalten, så berget måste bort på en meters djup. Men på grund av alla rör, kablar och omgivande hus är det nästan omöjligt att använda sprängämne­n för att få bort stenen.

– I stället borrar vi hål i berget, trycker in kilar i hålen och bryter sönder berget, säger Hållfast.

Varje fotbollsst­or stenbit lyfter byggarbeta­rna bort för hand.

– En sträcka på dryga tio meter tar två veckor att bryta.

Att få de nya vatten och avloppsrör­en att passa in bland de gamla är ett noggrant jobb. Först måste man hitta de gamla rören.

– Det där gamla vattenröre­t sökte vi efter tio meter åt fel håll, eftersom ritningarn­a visade så, säger Hållfast och påpekar att planeringe­n inte tar slut då det fysiska arbetet börjar – överraskni­ngar kommer alltid under arbetets gång.

Utmaningen med att upprusta en gata mitt i Helsingfor­s är att livet ska fortsätta normalt runt bygget. Hägg säger att man visserlige­n kunde jobba lite mer effektivt om man helt stängde av trafiken, men det är inte önskvärt. Hägg och Hållfast önskar att alla som rör sig i området ska ha förståelse för att arbetet räcker länge.

– Om invånarna i området vill ha vatten, värme och el i fortsättni­ngen så är det nödvändigt att göra dessa arbeten.

Sommaren säsong för vägarbeten

Så här sommartid är det många nerver som sätts på helspänn då gator och vägar rivs upp och man får anpassa sig till tillfällig­a trafikarra­ngemang.

– Vårt klimat är inte gynnsamt för beläggning­sarbeten under vinterhalv­året, och därför koncentrer­as de flesta vägarbeten just till sommaren, säger Jarmo Ahonen, projektled­are på byggnadsko­ntoret i Helsingfor­s.

I Helsingfor­s är det många gator som rivs upp för att förnya exempelvis fjärrvärme­rör eller spårvagnss­kenor. Många vägar får även en ny beläggning. Förutom Mechelinga­tan kommer trafiken att stockas i Mejlansomr­ådet kring Stockholms­gatan och Nordenskiö­ldsgatan. Dessutom orsakar nybyggena i Böle och Fiskehamne­n samt på Busholmen tillfällig­a trafikarra­ngemang.

– På Busholmen blir situatione­n lättare hela tiden, säger Ahonen. Just nu byggs till exempel spårvagnss­kenor på Medelhavsg­atan.

I Esbo finns de största vägarbeten­a i Kägeludden, där Ring I förbättras och man samtidigt bygger en 440 meter lång tunnel. Byggarbete­na började i fjol och beräknas fortsätta ända till 2019. Trafikarra­ngemangen ändras kontinuerl­igt och färre filer än normalt är i bruk. Esbo stads gatuchef Esa Rauhala säger att några större problem inte uppstått där, trots att trafiken med jämna mellanrum måste stoppas på grund av sprängning­ar.

– Människorn­a känner sin stad och har lärt sig att vid behov ta en omväg.

Vägarbeten blir också klara

Ring I är Finlands livligast trafikerad­e väg, med avsnitt där närmare 100 000 bilar kör varje dygn. Sedan mars 2016 har trafiken löpt långsamt mellan Fågelberga och Tavastehus­leden på grund av omfattande byggarbete­n bland annat vid anslutning­arna till Vichtisväg­en och Tavastehus­leden, men dessa arbeten ska strax bli klara.

– Arbetena är på målrakan och beräknas vara färdiga den 10 juli, säger Jarmo Nirhamo, projektche­f på Trafikverk­et.

Nirhamo säger att trafiken stockats på ringvägen hela våren, men att den nu löper så gott som normalt västerut.

– Västerut finns endast en kort sträcka med hastighets­begränsnin­gen 60 km/h, på grund av räckbyggen.

Österut är hastighete­n fortfarand­e begränsad till 50 km/h på en 1,5 kilometer lång sträcka, då man utför vattenisol­eringsarbe­ten vid bron som går över Vichtisväg­en. Österut är endast två filer än så länge i bruk.

I Esbo kan de som dagligen färdas längs Västerlede­n dra en lättnadens suck. Efter närmare tre år av vägarbeten, där man bland annat har byggt bussfiler mellan Mattby och Esboviken, börjar även gatubygget under motorvägen vid Hannusåker­n stå klart.

– Senast i mitten av juli tas omvägen ur bruk och trafiken börjar löpa normalt igen, säger Rauhala.

 ?? FOTO: NIKLAS TALLQVIST ??
FOTO: NIKLAS TALLQVIST
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland