Hufvudstadsbladet

Finlands hetaste pizzaugn kommer från Neapel

Pizzakrog – En av delägarna jobbade tidigare som diplominge­njör med hela världen som arbetsfält. En dag fick han nog, sade upp sig, och började som pizzakock på Kotipizza för att lära sig yrket från grunden.

- TEXT JONAS VON WENDT jonas.wendt@ksfmedia.fi FOTO RICHARD NORDGREN

Det säger Luca Bertamini, en av eldsjälarn­a och delägarna till nya kultställe­t Via Tribunali på Sofiegatan i torgkvarte­ren.

Via Tribunali är en av gatorna med de bästa pizzeriorn­a i Neapel, därav namnet på krogen.

– Ursprungli­gen hade vi väl tänkt oss att vi skulle ha öppnat det här stället någonstans utanför centrum. Men med facit på hand verkar det här perfekt. Det här är väl så nära Neapel du kan komma i Finland. Du har torget, kyrkan och havet precis bredvid.

Luca, med italiensk pappa och finlandssv­ensk mamma, dyker upp på krogen en kvart innan den ska öppna för lunch. Som sig bör på en vespa.

Inne i lokalen, som i många år hyste restaurang Nuevo, är förberedel­serna i full gång inför dagens första rusning.

Den gasdrivna napoletans­ka pizzaugnen är handgjord i Neapel och ett beställnin­gsarbete av grabbarna bakom Helsingfor­s för närvarande hetaste pizzeria. Mikko Rantanen och Lupu Bogdan gör det sista klart inför lunchrusch­en. För en enda rusch har det varit sedan krogen slog upp dörrarna i början av maj.

– I går sålde vi 403 pizzor och det var en tisdag. På veckoslute­t kan det gå upp emot 600 pizzor. Så många fler klarar vi inte av att laga med nuvarande kapacitet, inte utan att väntetider­na blir rejält längre.

Kort gräddning

Det som skiljer napoletans­k pizza från exempelvis pizza i Rom eller den du får i Rimini är just ugnen. Den som används på Via Tribunali värms upp till 450 grader vilket betyder att det bara tar en dryg minut att grädda pizzorna.

– Råvarorna är en jättestor grej. Vi försöker för tillfället få certifikat som en napolitans­k pizzeria och då är det främst ugnen, tillagning­en och råvarorna som avgör om man får det eller inte. Mozzarella­n, tomaterna och mjölet måste komma från Campagna, likaså ugnen.

– Degen ska jäsa i 24 timmar. Det är en av hemlighete­rna bakom konsistens­en. Vi brukar göra degar på 40 kilo, det räcker till ungefär 150 pizzor säger Mikko Rantanen.

Ugnen i sig är värd ett besök. Killarna betalade 12 000 euro för den, och lite till då skönheten fraktades upp till Norden.

– Gasröret har vi tänkt pryda med Napolimålv­akten Pepe Reina. Han finns redan som motiv på vår dricksskål. Och han gillar pizza.

Veckan tidigare har landslagss­pelaren Perparim Hetemaj varit på plats och levererat en Napoliskjo­rta med gräsfläcka­r på. Skjortan har han bytt till sig under en match mellan hans Chievo och Napoli. Förutom den finns här använda spelskjort­or av bland andra Markus Halsti och Bertaminis stora favorit Andrea Pirlo.

– Vi ska fundera ut ett bra ställe att hänga upp dem på. Jag litar på att vår inrednings­arkitekt Anni Taimisto, kvinnan bakom bland annat Holiday, hittar på något.

Ägarna, de flesta med en lång bakgrund inom krogbransc­hen, åkte ner till Neapel på ett par år. Där fattades det definitiva beslutet att slå till.

– Vi tog några grappa och bestämde oss för att slå till. Sen började vi planera och öva. Det blev en resa till ner till Neapel och så har vi övat och prövat väldigt mycket på Lennis, en av delägarna, pappas napoletans­ka pizzaugn som han har i trädgården i Esbo. Den är vedeldad som de brukar vara i Neapel, vi kör med gas på grund av vissa säkerhetsf­aktorer, säger Bertamini.

En av förebilder­na till Via Tribunali är världsberö­mda Da Michele i Neapel. En institutio­n som verkat sedan 1870. De har endast två pizzor på sin menu och även om Via Tribunali har några fler är grundkonce­ptet att det ska vara okonstlat och enkelt.

– Vi besökte Da Michele några gånger och fick varje gång vänta rätt länge. Pizzeriorn­a i Neapel, åtminstone de bästa, tar inte emot bordsbestä­llningar. Något inte heller vi gör. Hur har det tagits emot i Helsingfor­s? – Sami, en annan av delägarna, är otroligt bra på att ta emot kunder och vi har ett system som verkar uppskattas av våra gäster. Om lo-

kalen■är■full■ger■vi■ett■estimat■på■ hur■länge■de■måste■vänta.■Säger■ vi■45■minuter■föreslår■vi■att■de■tar■ en■drink■i■vår■bar,■tar■en■promenad■eller■går■till■Allas■på■en■kall■öl.■ Sen■ringer■vi■upp■dem■när■vi■har■ ett■bord■klart.■Det■har■funkat■bra.

HBL:s■inofficiel­la■testduo,■underteckn­ad■ och■ fotograf■ Nordgren,■avslutar■intervjun■med■att■ kalasa■på■varsin■Margherita,■den■ överlägset■mest■sålda■pizzan■på■ stället.■Nordgren■blir■nästan■rörd■ till■tårar■av■smaken.

–■Det■här■är■nära■på■en■religiös■ upplevelse.

■Underteckn­ad■blir■för■en■gångs■ skull■tyst.■Bottnen■är■mjuk,■kanterna■vackert■brända■med■de■obligatori­ska■luftgropar­na,■och■fyllningen■fulländad.

Bredvid■ sitter■ Bertamini■ och■ dricker■vatten. Inte sugen på pizza? –■Jo,■det■är■jag■alltid■men■jag■märkte■rätt■snabbt■att■byxorna■börjar■ spänna■om■du■trycker■i■dig■ett■par■ pizzor■om■dagen■i■ett■par■veckors■ tid,■skrattar■han.

Allt■med■måtta■är■ett■beprövat■ motto.■Men■ibland■får■man■ta■ut■ svängarna,■och■ska■du■äta■pizza■ just■nu■i■huvudstade­n■är■stalltipse­t■alldeles■givet.■Via■Tribunali.■Öppet■varje■dag,■måndag■till■söndag.■ No■reservatio­ns.

Det här är väl så nära Neapel du kan komma i Finland. Du har torget, kyrkan och havet precis bredvid.

Luca Bertamini Pizzeria Via Tribunali, Sofiegatan 4 Helsingfor­s.

Öppet: måndag–torsdag 11–22, fredag–lördag 11–24, söndag 12–20.

 ??  ?? KEEP IT SIMPLE!
Luca Bertamini och Mikko Rantanen tror på att enkla, goda råvaror ger bäst resultat.
KEEP IT SIMPLE! Luca Bertamini och Mikko Rantanen tror på att enkla, goda råvaror ger bäst resultat.
 ??  ?? 24 timmar tar det för degen att bli färdig för ugnen.
24 timmar tar det för degen att bli färdig för ugnen.
 ??  ?? PIZZA. Via Tribunali är det nya kultställe­t på Sofiegatan.
PIZZA. Via Tribunali är det nya kultställe­t på Sofiegatan.
 ?? FOTO: RICHARD NORDGREN ??
FOTO: RICHARD NORDGREN
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland