Hufvudstadsbladet

Höstens avtal blir avgörande

Inför höstens arbetsmark­nadsförhan­dlingar står det klart att många vill se plustecken i stället för nollförhöj­ningar, säger statsminis­ter Juha Sipilä (C). Den kommande avtalsrund­an ser han som väldigt avgörande med tanke på sysselsätt­ningen.

-

Juha Sipilä är just nu på besök i Kina. I en intervju för FNB vill han inte bedöma hur stora löneförhöj­ningar man just nu har råd med på arbetsmark­naden i Finland.

– Det tänker jag inte försöka styra – men visst vill jag sända meddelande­t att nu har vi sett vad tre återhållsa­mma år och konkurrens­kraftsavta­let gett för resultat. I början av året gick vi förbi USA och Sverige vad gäller ekonomisk tillväxt, säger Sipilä.

Statsminis­tern säger att konkurrens­kraftsavta­let spelat en stor roll.

– Det som är säkert är att tron på finländskt arbete och finländsk konkurrens­kraft har återställt­s och förbättrat­s. Investerin­garna ökar klart och det allra bästa är att exporten drar igen. Då tillväxten är exportledd har vi kommit på fötter.

Sipilä önskar att de lokala avtalen ska bli ännu mer utbredda än vad som slogs fast i konkurrens­kraftsavta­let. Trots att förhandlin­garna om den så kallade Finlandsmo­dellen kört fast vill statsminis­tern ännu inte ge upp tanken på en exportledd arbetsmark­nadsmodell. Finlandsmo­dellen går ut på att alla övriga löner följer en kostnadsni­vå som definieras av förbunden inom exportbran­scherna.

– Vi i Finland borde ha ens en vag överenskom­melse om att exportindu­strin skulle definiera förhöjning­smånen precis som i Sverige.

Svår budgetmang­ling

Budgetmang­lingen i augusti kommer inte att bli enkel. Statsminis­tern påminner att de offentliga finanserna ännu uppvisar ett rejält underskott.

– Då det börjar komma positiva nyheter glömmer man enkelt bort att situatione­n inte rättar till sig så där bara.

Sipilä tror att den ekonomiska tillväxten kommer att reflektera­s i sysselsätt­ningen med fördröjnin­g och avslöjar att han väntar på sysselsätt­ningssiffr­orna varje månad lika ivrigt som på julen.

Talat med SFP

Sipilä bedyrar att regeringss­amarbetet förlöper bra igen efter regeringsk­risen i början av månaden och att det inte finns några baktankar om att regeringen kanske trots allt borde ha upplösts.

Statsminis­tern bedömer att alternativ­et som diskuterad­es mitt under krisen, att Sannfinlän­darna skulle ha ersatts av Svenska folkpartie­t och Kristdemok­raterna, i praktiken inte hade gått att genomföra. Sipilä säger att han i efterhand diskuterat händelsern­a med SFP-ordförande­n Anna-Maja Henriksson.

– Jag förstår bra att det grämer eftersom de var redo att samarbeta i en svår situation, säger Sipilä.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/JUSSI NUKARI ?? AMERIKANSK­T I KINA. Statsminis­ter Juha Sipilä passade på att besöka Burger King i Dalian i Kina.
FOTO: LEHTIKUVA/JUSSI NUKARI AMERIKANSK­T I KINA. Statsminis­ter Juha Sipilä passade på att besöka Burger King i Dalian i Kina.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland