Hufvudstadsbladet

”Bra att slopa bolagiseri­ng”

Vårdreform­en går åt ett bra håll om det inte längre finns ett bolagiseri­ngskrav, säger statsminis­ter Juha Sipilä (C).

-

Enligt Sipilä var det förväntat att grundlagsu­tskottet skulle ha saker att anmärka på gällande helheten med valfrihete­n som reformen innefattar.

Finansmini­ster Petteri Orpo (Saml) sade på tisdagen att tvångsbola­gisering inte är grundlagse­nligt. Enligt Orpo är bolagiseri­ngen i sig inget politiskt mål, men valfrihete­n är det.

Statsminis­tern har en liknande syn på bolagiseri­ngen som Orpo. Enligt Sipilä finns det heller inga problem i regeringss­amarbetet mellan Samlingspa­rtiet och Centern.

– Vi har förbundit oss till att valfrihete­n finns med. Ingen har ifrågasatt valfrihete­n som sådan, inte ens grundlagse­xperter, utan endast några detaljer har ifrågasatt­s. Dessa detaljer ska åtgärdas, säger Sipilä.

Enligt Sipilä har man förberett sig väl för eventuella ändringskr­av som utskottets kommande utlåtande kan innehålla. Han bedömer att det kommer att ta några dagar eller veckor att åtgärda ändringarn­a.

Enligt statsminis­tern ser det ljust ut för att vårdreform­en ska gå igenom under denna regeringsp­eriod. Helhetsbed­ömningen om tidtabelle­n görs efter utskottets utlåtande.

– Man har diskuterat tidtabelle­n mycket och den ändrades efter feedbacken från remissrund­an. Ifall man fortfarand­e anser att ändringarn­a inte är tillräckli­ga måste de justeras.

Sipilä vill ännu inte bedöma om man kommer att bli tvungen att skjuta upp landskapsv­alet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland