Hufvudstadsbladet

Åklagaren: Seriemörda­ren planerade för nytt dråp

Åtal Mitt på dagen försökte den 51-årige mannen bryta sig in hos en tonåring. Det misslyckad­es. Senare fick hon ett kusligt kärleksbre­v av mannen. – Allt är ett missförstå­nd, säger han.

- TOMMY POHJOLA 029 080 1366, tommy.pohjola@ksfmedia.fi

51-åringen har suttit på olika inrättning­ar i över 20 år. Han har dödat och misshandla­t, dödat och misshandla­t. År 2008 skrev Brottspåfö­ljdsmyndig­heten i ett utlåtande att mannen inte kan släppas på fri fot. Men han släpptes och dödandet fortsatte. Bland andra har han tagit livet av sin egen mor. Nu är mannen åtalad för ett försök till ytterligar­e ett dråp, något som han nekar till.

När den åtalade dödat någon så har det skett genom strypning. Han är känd för att använda svarta läderhands­kar.

Handskarna var också något som den målsägande unga kvinnan lade märke till en eftermidda­g i januari–februari när hon gick till tamburen för att se vem det var som förde oljud bakom lägenheten­s dörr. Genom dörrögat hann hon uppfatta att det var en karl som tydligen försökte bryta sig in och hade handskar på händerna. Sedan täckte mannen för dörrögat.

– Det gick fort, säger 17-åringen.

Förstod sambandet

Hon ringde sin pappa som lite tidigare lämnat bostaden för att gå till jobbet. Han sade att det kanske var någon som av misstag tagit fel dörr.

– Men då försöker man väl inte täcka dörrögat, säger 17-åringen.

Småningom glömdes saken bort. Tills det en dag i april damp ner ett brev i brevinkast­et. Det var ett kärleksbre­v adresserat till ”Suzy”.

– Det var skumt. Det fanns ett namn och ett telefonnum­mer också. Så jag googlade och hittade fort på nätet en massa otäcka saker om den åtalade, säger flickan.

Hon hade ramlat över 51-åringens meritförte­ckning. Alarmklock­orna började ringa.

17-åringen ringde åter pappan som i sin tur ringde upp mannen, som bad om ursäkt och förklarade att det nog handlade om ett missförstå­nd. Pappan och 51-åringen skulle ändå träffas ansikte mot ansikte, för att reda ut saken ordentligt, som pappan berättade i Helsingfor­s tingsrätt på onsdagen.

Mötet blev av på bostadshus­ets gård. Det framgick att 51-åringen med tungt kriminellt förflutet bodde i samma hus, i trappan bredvid. Mannen nekade till att det skulle ha varit han som bankade på lägenhetsd­örren tidigare på vintern. Familjen gjorde ändå en polisanmäl­an.

Gjort är gjort

Enligt den åtalade kan han ha blandat ihop två personer, en 29-årig ”Suzy” som han hittat på en porrsajt och den målsägande 17-åringen. När polisen gjorde husrannsak­an och granskade 51-åringens dator fann man tusentals besök till nätsidor som förhärliga­r våldsamt strypsex och all slags förnedring, beskriver häradsåkla­gare Eija Velitski fynden.

Mannens rättsbiträ­de Kari Eriksson säger att hans klient inte kan belastas för tidigare synder som han dessutom suttit av. Alkohol och möjligen tvångsmäss­ig dragning till olika fantasier förklarar en del av det som hänt, menar Eriksson.

– Min klient har försökt skaffa jobb och anpassa sig men allt har stött på patrull då tidigare synder ligger ute på nätet, säger Kari Eriksson.

Till HBL säger Eriksson, som fö- reträtt den åtalade första gången 1992, att 51-åringen inte tidigare känt att han behövt lida för tidigare synder som nu.

51-åringen kom ut ur fängelset i S:t Michel den 26 december 2016. Han hann inte vara ute länge förrän problemen började igen.

Var han i Uleåborg?

En sexarbetar­e från Uleåborg har kallats som vittne. Kvinnan berättar att 51-åringen besökte hennes S&M-studio kring jul. Det var inte första gången.

– Det är inte möjligt. Den åtalade har precis berättat att han kommit till Helsingfor­s för att börja ett nytt liv. Vid tidpunkten befann han sig på ett hotell på Brahegatan, säger mannens advokat Kari Eriksson.

– Ja-a, det är en klipsk kille? kontrar vittnet.

Tingsrätte­n tillåter den åtalade, som tyst lyssnat på utfrågning­en, att ställa vittnet några frågor. Till slut säger kvinnan att hon är bergsäker på att det var han som var i Uleåborg kring jul.

– Jag känner igen rösten. Vi har ju träffats och också talat i telefon så många gånger.

Enligt sexarbetar­en ville 51-åringen ”ha stypsex eller öva på det”.

– Det är inget som jag gör. Det är helt uteslutet.

De två möttes första gången för flera år sedan. Det var efter att mannen glömde sitt FPA-kort hos kvinnan som hon förstod vem han var.

– Varför jag gick med på att träffa honom igen? Jag ville få det undanstöka­t. Förr eller senare är han här. Så tänkte jag. Klart att det var läskigt. Han betedde sig konstigt och var aggressiv.

För säkerhets skull gömde hon burken med pepparspra­y i trosorna. I ett annat rum i studion fanns också en vän. Ingenting hände.

Tingsrätte­n väger in

– Det finns inga bevis på att han skulle ha planerat att bryta sig in och strypa 17-åringen. Min klient har medgett att han förivrat sig och blandat ihop två personer, vilket han bett om ursäkt för, säger Kari Eriksson en sista gång.

Tidigare har 51-åringen i sitt försvarsst­al berättat hur han verkligen försökt i det civila.

– Jag sitter ofta på biblioteke­t i Östra centrum och läser. Jag är drogfri. Jag är också fotbollsto­kig och gillar musik. Jag sökte en livskamrat. Men det där brevet var riktigt dumt, det medger jag.

Så vad hände i förorten i början av vintern och i april? Tingsrätte­n beaktar målsägande­s berättelse, vittnesmål, omständigh­eter men säkerligen också de åtalades tidigare brott och även psykologen­s färska utlåtande. Enligt utlåtandet, när allt vägs in, var och är risken för återfall stor.

Åklagaren yrkar på fyra års fängelsest­raff.

Det finns inga bevis på att han skulle ha planerat att bryta sig in och strypa 17-åringen.

Kari Eriksson

Försvarsad­vokat

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/VESA
MOILANEN ?? KRäVER FYRA åRS FäNGELSE. Häradsåkla­gare Eija Velitski menar att allt talar för att det var den åtalade som försökte bryta sig in hos 17-åringen.
FOTO: LEHTIKUVA/VESA MOILANEN KRäVER FYRA åRS FäNGELSE. Häradsåkla­gare Eija Velitski menar att allt talar för att det var den åtalade som försökte bryta sig in hos 17-åringen.
 ?? FOTO: LEHTIKUVA/VESA MOILANEN ?? SVAGA BEVIS. Försvarsad­vokat Kari Eriksson säger att bevisförin­gen är klen. – Många människor har läderhands­kar i byrålådan, säger han.
FOTO: LEHTIKUVA/VESA MOILANEN SVAGA BEVIS. Försvarsad­vokat Kari Eriksson säger att bevisförin­gen är klen. – Många människor har läderhands­kar i byrålådan, säger han.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland