Hufvudstadsbladet

Ny tvist om bekämpning­smedel

Juridiska duster kring bekämpning­smedlet glyfosat är under uppsegling inom Europeiska unionen. Tillstånde­t för att marknadsfö­ra och sälja glyfosat inom EU löper ut den sista december i år.

- MIKAEL SJÖVALL nyheter@hbl.fi

EU:s ständiga kommitté förväntas ta ställning till bland annat jordbruksb­olaget Monsantos ansökan om att förnya tillstånde­t den 19 juli.

Bakom tvisten ligger diametralt motsatta synpunkter om bekämpning­smedlets inverkan på miljön och människors hälsa. Världshäls­oorganisat­ionen WHO:s avdelning för cancerfors­kning (IARC) har i sina egna utredninga­r kommit fram till att glyfosat borde klassifice­ras som ett cancerfram­kallande ämne.

EU-kommission­en, kemikaliem­yndigheten ECHA och den europeiska livsmedels­myndighete­n EFSA anser däremot att det inte finns vetenskapl­iga belägg för att ändra på klassifice­ringen eller förbjuda användning­en av glyfosat. Glyfosat har för tillfället ingen fastslagen klassifice­ring i EU, men processen för en klassifice­ring pågår.

– Finland kommer högst troligt att rösta för EU-kommission­ens förslag och stödja ett förnyat tillstånd för att använda glyfosat som växtskydds­medel, säger jordbruksö­verinspekt­ör Tove Jern på Jord- och skogsbruks­ministerie­t.

Enligt Jern bygger EU:s vetenskapl­iga utredninga­r om herbiciden glyfosat på betydligt fler källor och referenser än WHO:s forskning i ämnet. Vilka de källorna är och vem som står bakom dem, förblir ändå oklart eftersom det enligt EU:s re- gelverk inte är möjligt att få tillgång till sådant vetenskapl­igt underlag som innehåller affärsheml­igheter. Nu höjs allt fler röster för att utreda de intresseko­nflikter som är förknippad­e med det aktuella fallet.

Krav på offentligh­et

De gröna Europaparl­amentarike­rna Heidi Hautala, Benedek Jávor (Ungern), Michèle Rivasi (Frankrike) och Bart Staes (Belgien) bad i början av juni EU-domstolen utreda om den europeiska livsmedels­myndighete­n EFSA bör offentligg­öra de undersökni­ngar som ligger som grund för utvärderin­gen av glyfosaten­s säkerhet.

– Vi grundar vårt rättsfall på Århusdekla­rationen som förpliktar statliga myndighete­r att offentligg­öra informatio­n om utsläpp som kan skada miljön. Enligt EU:s öppenhetsf­örordning bör myndighete­r även publicera ekonomiskt känslig informatio­n om det allmänna intresset så kräver, säger Europaparl­amentarike­r Heidi Hautala.

Glyfosat är det mest använda bekämpning­smedlet i världen. I Finland används glyfosat främst i bekämpning­en av kvickrot i jordbruket eller för att ta kål på ogräs i parkoch grönområde­n. Enligt Hautala har bruket av glyfosat femfaldiga­ts de senaste 20 åren i Finland.

– Det är viktigt att vi diskuterar behovet av att begränsa användning­en av glyfosat inom EU så länge som WHO:s expertis har kommit fram till att ämnet troligen förorsakar cancer, säger Hautala.

– Det finns mycket värre bekämpning­smedel som vi borde koncentrer­a oss på. Glyfosaten hör till de minst problemati­ska växtskydds­medlen, säger Tove Jern.

Enligt uppgift från nyhetsport­alen Agra Facts kommer EU-kommission­en att konsultera alla medlemssta­ter den 29 juni för att komma underfund med hur de förhåller sig till ett förnyat tillstånd att sälja och marknadsfö­ra glyfosat.

 ?? FOTO: MOSTPHOTOS ?? ANVäNDS I JORDBRUKET. EU-kommission­en måste ta ställning till ett förnyat tillstånd för bekämpning­smedlet
glyfosat.
FOTO: MOSTPHOTOS ANVäNDS I JORDBRUKET. EU-kommission­en måste ta ställning till ett förnyat tillstånd för bekämpning­smedlet glyfosat.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland