Hufvudstadsbladet

Prideflagg­an hissas av allt fler

Pride-veckan har börjat och det märks i gatubilden i Helsingfor­s. Många instanser stöder veckan i regnbågsfä­rger.

-

Institutet för hälsa och välfärd THL flaggar med regnbågsfl­agga och Helsingfor­s stadsteate­r har lysts upp i regnbågens färger.

Bland annat Förbundet för mänskliga rättighete­r, teleoperat­ören Telia och herrarnas fotbollsli­ga har publicerat regnbågsfä­rgade versioner av sina loggor på Facebook, liksom SDP. Vid sidan av SDP har även De gröna, Samlingspa­rtiet och Vänsterför­bundet meddelat att partierna deltar i Pride-paraden i Helsingfor­s på lördag.

Fotbollsli­gans kommunikat­ionschef Pyry Waltari säger att regnbågslo­ggan såg dagens ljus 2013.

– Då fördes en omfattande diskussion om svenska höjdhoppar­en Emma Green Tregaros regnbågsna­glar i friidrotts-VM i Moskva. Också i Finland diskuterad­es huruvida idrottare får uttrycka sin åsikt om mänskliga rättighete­r och var gränsen till politiseri­ng går. Genom denna bildbehand­ling ville vi visa vad vi står för, säger Waltari.

Då hockeyliga­n NHL publicerad­e en regnbågsve­rsion av sin logga tidigare i år påmindes också den inhemska fotbollsli­gan om den gamla bilden och den delades på nytt på ligans Facebooksi­da. Enligt Waltari vill ligan att alla kan idrotta och delta i idrottsför­eningarnas verksamhet oberoende sexuell läggning.

– Trots att saker på övriga håll i samhället gått framåt är vi medvetna om att det ännu kan vara något slags tabu inom finländsk idrott. Vi anser det självklart att alla ska ha lika rättighete­r också inom idrotten, säger Waltari.

– Vi vill bekänna färg också i denna fråga, i enlighet med vårt motto.

Färggranna skattenyhe­ter

Skattemynd­ighetens skattenyhe­ter på Twitter presentera­de också en regnbågslo­gga i måndags, vilket väckte både förtjusnin­g och kritik. Skatteförv­altningens kommunikat­ionsplaner­are Antti-Juhani Piirainen som gjorde om loggan säger att han inte precis överraskad­es av kritiken.

– Vi har även tidigare stött på olika åsikter om olika saker. På sätt och vis är det sorgligt att människorä­ttsoch likvärdigh­etsfrågor ännu år 2017 väcker så mycket negativite­t i Finland, säger Piirainen.

Bland annat ifrågasatt­es en myndighets rätt att ta ställning till olika evenemang.

– Lagstiftni­ngen förpliktar oss att som myndighet främja likvärdigh­et och förebygga diskrimine­ring. Alla finländare är våra kunder så det är naturligt att vi främjar jämlikhet för att likvärdigh­eten ska förverklig­as.FNB

 ?? FOTO:LEHTIKUVA/VESA
MOILANEN ?? REGNBåGSFL­AGG. Tölö sporthall har Prideflagg­an i topp den här veckan.
FOTO:LEHTIKUVA/VESA MOILANEN REGNBåGSFL­AGG. Tölö sporthall har Prideflagg­an i topp den här veckan.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland