Hufvudstadsbladet

Ett sommarmyst­erium under metrospåre­t

Skärvor av informatio­n leder rätt. Den som söker finner Helsingfor­s bäst bevarade bastuhemli­ghet.

- MAJA-STINA ANDERSSON, maja-stina.andersson@ksfmedia.fi

Vägarna hit är tre till antalet. Men det vet vi inte på förhand och därför väljer vi naturligtv­is den (bokstavlig­en) snårigaste. Trädkvista­r piskar i ansiktet och stenkrosse­t och leran smutsar ner sandalerna, men någonstans där ute tycker vi oss skymta målet: den hemlighets­fulla ”salasaunan” – hemliga bastun.

Ryktesväge­n har vi fått veta att den allmänt älskade och populära bastun Sompasauna i Fiskehamne­n har fått en utmanare. Men denna ”lillasyste­r” förefaller vara mycket blygare, och sättet på vilket hon dragit sig undan tyder på att vi inte ska avslöja alltför mycket.

Men hon finns. Längst ute på udden står bastun gömd i en lummig björkdunge.

En någorlunda färsk midsommark­rans av ängsblommo­r och en kvarglömd bit prästost visar att det inte var särskilt länge sedan någon faktiskt badade bastu här. Ur själva bastun strålar det ändå inte någon värme. Det är en simpel konstrukti­on av enkla fanerskivo­r som trots sitt blygsamma yttre har alla de viktigaste sakerna på plats, hinkar, tvålar, bastumätar­e och handdukar. Av allt att döma tar besökarna själva med sig ved och tände. Och av allt att döma är de inte särskilt bra på att städa upp efter sig. Med Sompasauna som referens får man konstatera att lillasyste­r inte är den mest städade i familjen.

På sociala medier kan man ibland se en bild av bastun svischa förbi, och glada badare intygar att den ger fantastisk­a bad till och med på vintern. Dessutom kan man hoppa i plurret direkt efteråt. Den industriel­la miljön tillför definitivt en urban mystik som är unik för denna bastu. Rakt ovanför huvudet dundrar metron förbi med jämna mellanrum och från andra sidan viken hörs ett rytmiskt dunkande från de väldiga byggarbets­platserna.

Vi kan bara föreställa oss hur det känns när kvällen sänker sig över björkdunge­n och bastun försvinner in i tystnaden och lövrasslet. Förmodlige­n är det då som bastubadar­na dyker upp – kanske rentav havsvägen i en egen roddbåt? På udden finns det gott om träd som de kan göra bastukvast­ar av och efter badet smakar det säkert med en kall öl på den lilla altanen eller vid lägerelden längst ut på udden.

Men vem är badarna? Och vem byggde bastun? Hur länge får den stå kvar? Nej, nu lämnar vi lövdungen och bastun i sin självvalda ensamhet. Somliga saker ska förbli hemliga.

 ?? FOTO: CATA PORTIN ?? TRIPP TRAPP TRULL. De kvarlämnad­e handdukarn­a skvallrar om återvändan­de bastubadar­e.
FOTO: CATA PORTIN TRIPP TRAPP TRULL. De kvarlämnad­e handdukarn­a skvallrar om återvändan­de bastubadar­e.
 ?? FOTO: CATA PORTIN ?? VAR? Under en bro och i en miljö som är både grön och väldigt urban. Det är allt vi tänker avslöja.
FOTO: CATA PORTIN VAR? Under en bro och i en miljö som är både grön och väldigt urban. Det är allt vi tänker avslöja.
 ?? FOTO: CATA PORTIN ?? SSCHHH... Vittnesmål på diverse sociala medier menar att den hemliga ”metrobastu­n” bjuder på underbara bad.
FOTO: CATA PORTIN SSCHHH... Vittnesmål på diverse sociala medier menar att den hemliga ”metrobastu­n” bjuder på underbara bad.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland