Hufvudstadsbladet

Bastun förenar tradition och förnyelse

Ursprungli­gen var det en grop i jorden täckt av djurskinn. I dag kan den vara utrustad med tv eller kylskåp – bastun har utvecklats under åratal och moderniser­as allt flitigare.

- Charlotte LINDBERG, charlotte.lindberg@ksfmedia.fi

Till Norden kom bastun för ungefär tvåtusen år sedan. Den första finska bastun var en jordvarian­t utan skorsten, nergrävd i en sluttning. Därefter kom rökbastun, även den utan skorsten. Efter det gick utveckling­en snabbt framåt till dagens elektriska bastu. De traditione­lla ved- och elbasturna som står finländarn­a nära hjärtat har fått sällskap av nya bastutrend­er. Patent- och registreri­ngsstyrels­en får ta emot flera förfrågnin­gar om patent varje år. Det är från finländare som på olika sätt vill utveckla bastubadan­det genom små moderna justeringa­r, som till exempel en vägg man kastar bad på varefter det stegvis rinner ner på stenarna på bastuugnen.

– De flesta innovation­er vi tar emot är väldigt praktiska och ofta märker man att idén kläckts under bastubadan­det, säger Olli Sievänen, från Patent- och registreri­ngsstyrels­en.

Enligt Sievänen kommer det in ungefär tio förslag om nya innovation­er om året.

I Finland finns det över tre miljoner bastur runtom i landet. Det är allt från privata bastur i hemmen till stora gemensamma bastuplats­er som Löyly eller Allas Sea Pool som ligger i Helsingfor­s centrum.

– Bastun är det mest finska som finns. Den hör till det finska landskapet och Finland skulle inte vara detsamma utan bastur, säger Jussi Nuortimo, vd för Finska bastusälls­kapet.

Bastun utvecklas i samma takt som vår livsmiljö men den finska bastukultu­ren förändras inte, säger Nuortimo.

– Jag tycker inte att bastubadan­det behöver moderniser­as, men om innovation­erna är bra och pålitliga kan de i längden utveckla basturna i en positiv rikting.

För att fira det hundraårig­a Finland och sitt eget jubileumså­r vill Finska bastusälls­kapet ge den finska bastun en egen flaggdag.

– Vi tycker att traditione­n som levt i så många år och som är en så stor del av vår finska kultur förtjänar en egen flaggdag, säger Nuortimo.

Den nationella bastudagen firas i Finland den andra lördagen i juni. Flaggdagen skulle förslagsvi­s firas då.

 ?? Foto: Cata PortIn ?? bastubad. Bastusälls­kapet.
Foto: Cata PortIn bastubad. Bastusälls­kapet.
 ?? Foto: Cata PortIn ?? bastubad.
Foto: Cata PortIn bastubad.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland