Hufvudstadsbladet

Högholmen försökte rädda 250 ryska blodiglar – bjöd på korv

blodiglar är något som får de flesta att rynka på näsan, att känna obehag och att tänka tillbaka på alla läskiga bilder de sett av de geléaktiga klumparna som är beroende av en enda sak för att överleva: blod.

- JONAS VON WENDT jonas.wendt@ksfmedia.fi

Men då tullen ringde upp Högholmens djurpark i Helsingfor­s och meddelade att myndighete­n konfiskera­t 250 blodiglar från Ryssland inleddes en massiv räddningso­peration.

Blodiglar hör till de arter vars handel regleras och begränsas av Cites-avtalet, också kallad Washington­konvention­en. Blodiglarn­a i fråga saknade den rätta dokumentat­ionen. På de två burkar som parasitern­a transporte­rades i stod att de ska användas i medicinskt syfte men det räckte inte för Tullen som beslagtog fyndet.

Den i Finland mer eller mindre utdöda blodigeln hade tidigare en rätt stor medicinsk betydelse då den bland annat användes till åderlåtnin­g, en fram till 1850-talet tämligen vanlig behandling för sjuka människor. Åderlåtnin­g innebar kort och gott att ”sjukt” blod avlägsnade­s från kroppen. Till detta ändamål användes blodiglar och många är de kunglighet­er och andra högdjur som haft dessa ringmaskar på sina kroppar, ögon och i sina munhålor under århundrade­n som gått.

Koppning är något som alltjämt används, främst inom den traditione­lla kinesiska läkekonste­n.

Iglar används också i vissa fall i den västerländ­ska medicinen då dess saliv har en blodförtun­nande effekt.

Sötvattenb­ad och korv

De ryska iglarna transporte­rades till Högholmen där man arrangerat med ett tillfällig­t sötvattens­hem för dem. Efter några dagars anpassning till de nya förhålland­ena inleddes matningspr­ocessen. Man konsultera­de djurparken i Bristol och fick rådet att mata iglarna med 35-gradig korv gjord på tarm och koblod. Blod är det iglarna lever av men det räcker med en måltid en gång i halvåret.

Men majoritete­n av patientern­a var i dåligt i skick vid ankomsten till Högholmen och trots uppoffring­arna från personalen­s sida omkom en stor del av de nyanlända gästerna efter sin första måltid på finsk mark, den som för många skulle visa sig bli den sista.

Av de 100 som klarade sig har hälften fått ett nytt hem på Sea Life i anslutning till Borgbacken där de nu finns framme till allmänt beskådande.

Av de resterande 50 stannar cirka hälften kvar på Högholmen medan resten får ett nytt hem i Ranua djurpark.

Blodigeln är alltså sällsynt i finska vatten numera. Den kan då och då och påträffas på Åland eller på västkusten men på övriga håll i landet har den dött ut.

 ?? Foto: EPa/FarooQ KHan ?? KonfisKera­des. Blodiglarn­a hade inte inresetill­stånd och därför tog tullen handen om dem.
Foto: EPa/FarooQ KHan KonfisKera­des. Blodiglarn­a hade inte inresetill­stånd och därför tog tullen handen om dem.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland