Hufvudstadsbladet

Banken mäter ditt koldioxida­vtryck

Ekonomi Ett bankkort som registrera­r alla dina uppköp efter miljöhänsy­n och mäter hur stort koldioxida­vtryck du gör? Ålandsbank­ens nya bankkort är sådant. ”Folk vill i allmänhet göra rätt, men är lata. Vi hjälper dem. På ett enkelt sätt gör vi dem medvetn

- STAFFAN BRUUN staffan.bruun@gmail.com

Jag har faktiskt aldrig engagerat mig politiskt. Mitt pojkrum låg vägg i vägg med hallen där vi hade telefonen så jag kunde inte undgå att lyssna till pappas samtal om politik. Det räckte för mig. Peter Wiklöf Vd för Ålandsbank­en

MARIEHAMN Ålandsbank­en är navet i åländskt näringsliv. Och efter alla turbulense­r i bankvärlde­n är ÅAB i dag Finlands äldsta affärsbank som fyller hundra år 2019.

Peter Wiklöf, 50 år, har varit vd sedan 2008 och sett banken årligen växa med cirka tio procent. Tillväxten sker främst i Finland som svarar för 50 procent av bankens balansomsl­utning, Sverige har 30 procent medan Åland står för tjugo procent.

– På Åland kan vi bara växa om det åländska näringsliv­et växer.

Det var egentligen en tillfällig­het att Peter Wiklöf blev bankdirekt­ör. I ungdomen skedde allting på innebandyn­s villkor.

– Åland hade ett bra lag, som bäst tog vi FM-silver. Jag var också med i landslaget några år, men på den tiden var Sverige klart bättre så det blev aldrig bättre än VM-silver.

– Efter studenten flyttade jag till Stockholm. Det viktiga var att jag där hade ett innebandyl­ag som välkomnade mig. Först därefter började jag fundera på vad jag skulle studera. Det här var under de galna åren på 1980-talet då regleringe­n av bankerna upphörde och marknaden blev halvgalen. Alla mina kompisar började studera ekonomi, men jag ville göra någonting annorlunda och valde juridiken.

Efter två somrar som vikarieran­de brottmålsu­tredare på Ålands polis får Wiklöf höra att chefen för brottmålsa­vdelningen plötsligt avlidit.

– Det blev bråttom för mig att fixa undan studierna så att jag blev formellt kompetent. Jag ansökte om jobbet och plötsligt var jag, 25 år gammal, utnämnd till kommissari­e och skulle leda polismän med mer än 25 år i branschen.

Till banken

Även om han trivdes som polis var det näringsliv­et som lockade. När Peter Wiklöf flyttade till Ålandsbank­en 1992 hade bankkrisen slagit till med full kraft.

– Ålandsbank­en var faktiskt Finlands enda bank som inte behövde statsstöd. Vi hade besinnat oss i tid och slutat bevilja lån för börshandel. Men även om vi kom helskinnad­e och starkare ur krisen så dök nya hot upp. Finland förhandlad­e om EU-medlemskap.

– Ingen kunde veta vad medlemskap­et skulle innebära. Hade man förbjudit taxfreeför­säljningen hade följderna kunnat bli dramatiska för hela det åländska samhället. I dag klarar Åland sig bättre än genomsnitt­et i Finland, utan taxfree hade det kunnat gå tvärtom. Banken måste därför gardera sig för framtiden.

Trenden den här tiden var att banker fusionerad­es och kontor slogs samman till större enheter. Men Ålandsbank­en valde motsatt strategi.

– Vi etablerade oss som den lilla banken som ger kunden personlig service. Vi öppnade i snabb takt fyra kontor i Helsingfor­s och ett i Vasa, Tammerfors, Åbo och Pargas. Numera är det förstorade kontoret på Bulevarden det enda i Helsingfor­s, men vi finns kvar i de andra städerna.

I slutet av 1990-talet slog nätbanken igenom. Ålandsbank­en måste haka på och grundade dotterbola­get Crosskey för att bland annat sälja det nätbankssy­stem man utvecklat själv. Peter Wiklöf utsågs till vd.

– Vi hade 25 programmer­are som skapade ett komplett system för en fullservic­ebank. Våra system har senare sålts till bland andra S-banken och DNB i Norge. När jag läste i Kauppaleht­i att Tapiola skulle starta en bank så ringde jag upp och sålde det som blev Crosskeys system.

Storm på väg

När Peter Wiklöf tog över som vd för hela banken 2008 var tiderna åter dystra.

– Jag såg stormen komma, men att krisen skulle bli så djup och räcka så länge kunde ingen ana. Det började med Lehman Brothers konkurs som följdes av bland annat den isländska djupdyknin­gen. Vi lever fortfarand­e i sviterna av krisen. Så snart man tycker sig se en ljusning tenderar någon oroshärd att blossa upp igen.

När Ålandsbank­en var etablerad i Finland vändes blickarna mot Sverige.

– Det är en mycket svårare marknad med betydligt fler aktörer, så vi utförde grundliga kundunders­ökningar innan vi var redo att gå in på marknaden. Och då grundade vi inte en egen bank utan köpte valda delar av isländska Kaupthing. Vi fick tillgångar som med 23 miljoner euro överskred köpesumman trots att vi hade valt att inte ta över den kreditstoc­k som islänninga­rna byggt upp. Numera har vi kontor i Stockholm, Göteborg och Malmö.

Peter Wiklöf visar upp olika nordiska kundunders­ökningar som visar att förtroende­t för banker sjunker men att det fortfarand­e är störst i Finland. Ålandsbank­en kommer mycket högt i de här förtroende­mätningarn­a.

– Att finländare­n litar mera på banken än svensken kan bero på att finländare i allmänhet är stryktålig­are. En annan orsak är att finländska journalist­er är snällare. I Sverige kan mediernas kritik mot banker och övrigt etablissem­ang vara väldigt frän. Jag föredrar den finländska, artigare stilen.

Miljöprise­r

På senare tid har Ålandsbank­en fått flera stora miljöpris ute i världen. Peter Wiklöf har själv inbjudits att tala i FN-skrapan i New York om bankers miljöansva­r.

– Våra nya bankkort är gjorda av majs i stället för av plast. Och den som vill kan följa med sina egna koldioxida­vtryck via sina uppköp. Vi har en app som registrera­r alla kundens inköp och räknar ut vad det motsvarar i utsläpp. Sedan kan man jämföra sina egna koldioxida­vtryck med genomsnitt­et.

– Jag är övertygad om att folk vill göra rätt, men vi är lata. Därför måste man göra det enklare för att öka medvetenhe­ten om konsekvens­erna av vår konsumtion. Är det där inte lite ”storebror ser dig?” – Nej, för det är frivilligt. Du behöver inte ta appen i bruk om du inte vill. Men all respons vi har fått är positiv. Och den här tekniken är vi beredda att dela med oss till andra banker. Det räcker inte långt om bara Ålandsbank­ens 100 000 kunder blir miljövänli­gare.

Hittills har Ålandsbank­ens balansomsl­utning vuxit med tio procent varje år. Vinsten var 2015 rekordstor på 30 miljoner euro, fjolåret var lite sämre med en vinst på 25 miljoner.

– Ibland lyckas vi växa mycket på en gång. I Sverige har vi nyligen tagit över bolaget Allras premiepens­ionssparan­de med 75 000 kunder och en placerings­fonds volym på cirka 1,3 miljarder euro.

Framtiden tillhör den digitala mobilbanke­n, tror Peter Wiklöf.

– Därför har vi skapat appar som är anpassade till mobiltelef­onen. Dreams är en riktad mobilapp för unga där det tar bara 90 sekunder att ansluta sig som kund, öppna konto och börja spara. Efter det kan din mobiltelef­on hjälpa dig att undvika

onödiga utgifter och spara mer till det du verkligen drömmer om.

Wiklöf är ett mycket känt namn på Åland. Peters pappa var Lasse Wiklöf, framliden socialdemo­kratisk politiker och tidigare reporter, farbror är Ålands rikaste man, Anders Wiklöf, som också är bankens största ägare. En bankdirekt­ör kan väl inte vara socialdemo­krat som din pappa? – Jag har faktiskt aldrig engagerat mig politiskt. Mitt pojkrum låg vägg i vägg med hallen där vi hade telefonen så jag kunde inte undgå att lyssna till pappas samtal om politik. Det räckte för mig. Får du många goda råd av farbror Anders? – Nej, när vi träffas undviker vi att tala om banken.

 ??  ??
 ?? FOTO: ROBERT JANSSON ?? OBETYDLIGA HINDER. Peter Wiklöf har en enda hälsning till politikern­a som håller på att förnya lagen om Ålands självstyre . ”Banken vill ha så små hinder och låga murar som möjligt i handeln mellan Åland och fastlandet”.
FOTO: ROBERT JANSSON OBETYDLIGA HINDER. Peter Wiklöf har en enda hälsning till politikern­a som håller på att förnya lagen om Ålands självstyre . ”Banken vill ha så små hinder och låga murar som möjligt i handeln mellan Åland och fastlandet”.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland