Hufvudstadsbladet

Hanken får stordonati­on

Hankenalum­nerna Päivi och Kurt Björklund donerar 250000 euro till den pågående insamlings­kampanjen Hanken Returns. ÅA får 100 000 euro av Rettig Capital.

-

Donationen kommer med bara två dagar kvar av sista kampanjvec­kan och bidrar till att kampanjen når cirka 11,6 miljoner euro.

Det betyder enligt Hankens rektor att Hankens alumner i hög grad stöder sin högskola.

– Det är det yttersta beviset på att Hanken utvecklas i rätt riktning och lever upp till de krav och förväntnin­gar som ställs av såväl individer som samhället i stort, säger rektor Karen Spens i ett pressmedde­lande.

800 donationer

Fundraisin­gchefen Camilla Wardi säger att kampanjen i sin helhet gått över förväntan trots blyga förväntnin­gar.

–Eftersom vi samlat in närmare 16 miljoner euro i Hanken 100-kampanjen som pågick mellan åren 2009–2011 och många privatpers­oner ställde upp kunde vi inte ha realistisk­a förväntnin­gar och kräva att någon tömmer sina fickor så tätt inpå. Alumner och privatpers­oner har verkligen ställt upp även denna gång.

Det ursprungli­ga målet var att samla ihop åtta miljoner euro, vilket höjdes av styrelsen till tio miljoner i januari.

– Nu med 11,6 miljoner är kapitalise­ringsmålet långt över förväntan, säger Wardi till FNB.

Kampanjen har hittills fått in över 800 donationer av främst privatpers­oner, men också av stiftelser och företag. Tidigare har bland annat Jane och Aatos Erkkos stiftelse donerat tre miljoner euro till kampanjen och det är hittills kampanjens största donation.

Staten matchar inkomna donationer med upp till tre euro för varje insamlad euro, med ett tak på 150 miljoner.

ÅA får 100 000 euro

Rettig Capital donerar 100 000 euro till Åbo Akademi för att främja forskninge­n och utveckling­en av vattenkemi.

–Vattenföro­reningar, brist på rent dricksvatt­en och behovet av effektiv vattenreni­ngsteknolo­gi har under de senast åren blivit allt större frågor som samtidigt blivit av stort akademiskt intresse inom vattenkemi. Med den här donationen vill vi stöda Åbo Akademis forskning inom vattenkemi och -teknologi, säger Cyril von Rettig som är vd för Rettig Capital i ett pressmedde­lande.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland