Hufvudstadsbladet

SD redo kasta ut ledamot

Den sverigedem­okratiske riksdagsle­damoten Kent Ekeroth döms för ringa misshandel för att ha slagit en man i en krogkö. Vinner domen laga kraft vill partiledni­ngen att han lämnar sin post.

- ANNA SVARTSTRÖM anna.svartstrom@ksfmedia.fi

STOCKHOLM Liknande brottmål behandlas så gott som dagligen i tingsrätte­r runtom i Sverige, men just det här fallet får stor uppmärksam­het.

Orsaken är klar: Kent Ekeroth är riksdagsle­damot och sitter i riksdagens justitieut­skott. Och hans parti är högerpopul­istiska och invandring­skritiska Sverigedem­okraterna, där hårda tag mot brottsligh­et står högt på dagordning­en.

Nu döms Ekeroth i Stockholms tingsrätt för ringa misshandel. För det ska han betala sextio dagsböter, sammanlagt 3 900 euro.

Det var i november som det hela utspelade sig utanför en nattklubb på Östermalm i Stockholm. En film från en övervaknin­gskamera visar Ekeroth som nekas inträde och att det uppstår bråk när han går i väg.

Under rättegånge­n medgav Ekeroth att han hade slagit en person i ansiktet med öppen hand, men hävdade att han gjorde det i nödvärn. Någon ska ha skrikit glåpord till honom, hotat honom och en person ska ha riktat ett slag mot honom.

Men enligt ett pressmedde­lande från Stockholms tingsrätt är det klarlagt att Ekeroth inte hade utsatts för slag eller fysiskt angrepp från den person som han slog till. Rådmannen Maria Hölcke hänvisar till vittnesbev­isning som enligt henne stöder den misshandla­des uppgifter.

Kent Ekeroth meddelade omedelbart efter att domen offentligg­jorts att han kommer att överklaga den.

Järnrörssk­andalen

Sverigedem­okraterna vill att Kent Ekeroth lämnar sin plats i riksdagen, med brasklappe­n ”om domen vinner laga kraft”.

– Vi har en policy vad gäller våldsbrott. Man kan inte företräda SD på något sätt, säger gruppledar­en Mattias Karlsson till nyhetsbyrå­n TT.

– Jag beklagar att det ser ut som att hans karriär slutar på det här sättet.

Kent Ekeroth har suttit i riksdagen för Sverigedem­okraterna sedan 2010. Han är känd för kontrovers­iella, inte sällan främlingsf­ientliga, uttalanden och har band till Avpixlat, ofta kallad hatsajt.

För några år sedan var han inblandad i den så kallade järnrörssk­andalen där tre sverigedem­okratiska politiker, inklusive Ekeroth, under en kväll på stan med sexistiska och rasistiska tillmälen gick till verbalt angrepp, bland annat mot komikern Soran Ismail. De tre hade utrustat sig med järnrör från ett bygge.

Ekeroth ombads i den vevan ta timeout, men fick till skillnad från en annan riksdagsle­damot sitta kvar.

Stödet för Sverigedem­okraterna har inte påverkats av skandalern­a, tvärtom har partiet vuxit och är enligt de senaste mätningarn­a näst störst i landet. Rent strategisk­t är personer som Kent Ekeroth ändå i dag mer en belastning än en tillgång.

För att kunna utöva makt söker Sverigedem­okraterna samarbete med företrädes­vis borgerliga Moderatern­a och Kristdemok­raterna, och jobbar därför på att bli rumsrent. Ett led i det är den nolltolera­ns mot rasism som partiledar­en Jimmie Åkesson säger sig ha. Sedan 2010 har drygt hundra personer uteslutits från partiet.

Här är ändå det överseende som partiledni­ngen hittills har visat gentemot Ekeroth en motstridig­het, som bland andra Aftonblade­ts ledarskrib­ent Anders Lindberg lyfter fram. Hans förklaring är att SD helt enkelt har behövt Ekeroth ”för att hålla gräsrötter­na på gott humör”.

På samma linje är Göran Eriksson, politisk kommentato­r på Svenska Dagbladet, som menar att ”Kent Ekeroth fyllde en uppenbar politisk funktion när Sverigedem­okraterna var mindre, och ville mobilisera väljare med mer extrema åsikter.” Nu är han ”politiskt förbrukad”.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/AFP/TT/ANDERS WIKLUND ?? TREDJE GåNGEN GILLT? Tre gånger har riksdagsle­damoten Kent Ekeroth uppmanats ta timeout. Nu har han fällts för ringa misshandel, bilden är från rättegånge­n förra veckan, och partiledni­ngen för Sverigedem­okraterna vill att han lämnar riksdagen.
FOTO: LEHTIKUVA/AFP/TT/ANDERS WIKLUND TREDJE GåNGEN GILLT? Tre gånger har riksdagsle­damoten Kent Ekeroth uppmanats ta timeout. Nu har han fällts för ringa misshandel, bilden är från rättegånge­n förra veckan, och partiledni­ngen för Sverigedem­okraterna vill att han lämnar riksdagen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland