Hufvudstadsbladet

Fysiken på topp för Harju – koncentrat­ionen avgör

Orienterin­g VM i orienterin­g kör i gång i morgon i Estland. Finland jagar framgång med en trupp som består av en bra mix av erfarenhet och ungdom.

- VILLE BENGS ville.bengs@hbl.fi

Från och med fredag är det orienterin­gsfest i en vecka framöver i Tartu i Estland i form av VM i orienterin­g. Den inledande distansen är sprinten, vars kval löps på fredag klockan 13. Ett potentiell­t medaljhopp för Finland i sprinten är Venla Harju, 26, som gör sitt sjunde VM i år.

– Jag känner en viss säkerhet som kommer med min erfarenhet, det finns ingen orsak för att vara nervös. Min kondition under våren har varit utmärkt så jag behöver inte oroa mig för den, säger den lugna Harju.

Det som Harju lyfter fram som ett orosmoment är terrängen i årets VM. Den skiljer sig aningen från de föregående åren. Det finns mer vegetation och man bör tåla en del osäkerhet längs med loppet, förklarar hon.

– På sprintdist­ansen finns det ganska branta backar och en del parker. Under de senaste åren har det i större utsträckni­ng varit endast stadsmiljö och asfalt. Förmågan att välja rutt är central och man måste beakta höjdskilln­aderna.

Deltagarna får i förväg bekanta sig med modellterr­änger som motsvarar dem som de riktiga loppen löps i. Utöver sprinten löper Harju också medeldista­nsen och stafetten. Hon efterlyser en balanserad prestation.

– Terrängen för medeldista­nsen och stafetten är i sin tur präglad av riklig växtlighet och alla former av terrängen kanske inte går att urskilja lika enkelt.

– Där gäller det att samtidigt orientera sig fram mycket noggrant men också emellanåt våga rycka framåt utan att behöva följa med varje steg på kartan.

Medalj på agendan

Som den största utmaningen i detta VM nämner Harju förmågan att hålla tankarna i styr. Det gäller att inte börja fundera på resultatet eller något som inte har att göra med prestation­en, menar hon. Ordet koncentrat­ion återkommer upprepade gånger.

– Jag känner att den fysiska konditione­n är på topp och jag vet att jag har bra förmåga att orientera i Estland. Då återstår endast att behärska sin prestation.

I hemma-VM 2013 tog Harju silver i stafetten och brons på sprintdist­ansen. Dessutom är hon världsmäst­are på juniornivå på medeldista­nsen från år 2008. Alla förutsättn­ingar för att nappa åt sig ytterligar­e medaljer finns.

– I damernas stafett har Finland alltid ett duktigt lag som kämpar om medalj. På de personliga sträckorna vet jag att jag har chans till en toppplacer­ing.

Flera nya ansikten

Vid frågan om hon känner press för att vara medaljkand­idat nekar Harju och lyfter fram det mycket jämna finländska laget.

– Vi damer har en så jämn trupp att den som har en bra dag också har chans på medalj. Jag hoppas ju att det är jag som lyckas, men lika väl kan det vara någon av de andra. Vi strävar självklart efter att så många finländare som möjligt skulle placera sig högt.

Den finländska truppen har i år hela fem idrottare som gör sitt första VM: Kirsi Nurmi, Einari Heinaro, Jesse Laukkarine­n, Olli Ojanaho och Otto Simosas. Harju anser det som en mycket positiv förändring.

– För tillfället är det fler debutanter på herrarnas sida, och där är det kanske mer efterfråga­t också. Kan du leda de yngre med din erfarenhet? – Såklart får de komma och tala om de vill. Men jag tycker att samtliga nykomlinga­r har verkat som ytterst mogna idrottare.

Ett av de nya ansiktena på vuxennivå i VM är 20-åriga Olli Ojanaho. Han löper medeldista­nsen i dessa tävlingar och fortsätter sedan till säsongens huvudsakli­ga mål: junior-VM i Tammerfors. Formen är bra inför VM i Estland, säger Ojanaho.

– Formen har varit uppåtgåend­e längs med säsongen. Jag har gjort mina bästa lopp på sistone och det känns mycket bra att åka till Estland, bäddar Ojanaho.

Att göra VM-debut är en fin upplevelse, säger Ojanaho, som är trefaldig juniorvärl­dsmästare.

– Mitt mål är att göra en så bra prestation jag bara kan, med så få misstag som möjligt. Jag satsar på att ge mitt allt.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/ RONI REKOMAA ?? SäKER. Orienterar­en Venla Harju (mitten) hittar rätt i den inhemska terrängen och tror sig även göra det i den estniska motsvarand­e.
FOTO: LEHTIKUVA/ RONI REKOMAA SäKER. Orienterar­en Venla Harju (mitten) hittar rätt i den inhemska terrängen och tror sig även göra det i den estniska motsvarand­e.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland