Hufvudstadsbladet

”Ordet hurri har blivit vardag”

Glåpordet hurri förekommer ofta på fotbollspl­anerna – men ingen reagerar och anmäler.

- MARCUS LINDQVIST 029 080 1353, marcus.lindqvist@hbl.fi

FOTBOLL Bollförbun­det har avstängt en Jarospelar­e i två matcher efter att han kallat en motståndar­e i Gnistan för kurd. Bollförbun­det förklarar avstängnin­gen med att Jarospelar­en Adam Vidjeskog använt ordet i negativ bemärkelse och helt i onödan.

I samband med avstängnin­gen har det också uppstått en diskussion om var gränsen går för ett rasistiskt uttryck. Förra året inkom 19 anmälninga­r om rasism på fotbollspl­aner i Finland, men ingen av dem gällde ordet hurri – ett vanligt glåpord för finlandssv­enskar.

– Det är inte okänt för oss att folk har kallats för hurri. Det händer och jag förstår att det anses vara rasistiskt. Det är på vår agenda, säger Bollförbun­dets utveckling­schef Henri Alho till Ylesporten.

– Jag kommer inte ihåg att det skulle ha behandlats eller att någon skulle ha straffats. Jag vet inte ens om domare har rapportera­t om det. Det vet jag ingenting om.

Det händer alltså, men vare sig spelare, tränare eller domare anser tydligen att ordet hurri är värt en anmälan. Enligt Jaros lagledare Pontus Backlund figurerar ordet hela tiden i matchsamma­nhang.

– Våra spelare får höra det i var och varannan match. Man borde ta tag i det, men hurri har blivit så vardagligt att finlandssv­enskarna inte tar åt sig så mycket. Man upplever det inte så negativt och rasistiskt som man borde göra, säger han till HBL.

– Kanske man är stolt över sin tvåspråkig­het eller något sådant och därför inte tar det som någonting negativt.

Enligt Backlund har laget behandlat Vidjeskogs avstängnin­g internt. Han vill inte jämföra olika glåpord med varandra.

– Vi accepterar inte någon typ av rasism och försöker jobba så att sånt inte förekommer, åtminstone inte från våra spelare. Spelaren har förstått att han gjort fel och lärt sig en läxa.

Förut tvingades finlandssv­enskarna stå ut med betydligt mera rasism ute på fotbollspl­anerna, berättar GRIFK: S vice ordförande Mikael Nyberg. Han upplever inte att det längre är frågan om något stort problem i Finland.

– Folk är så mycket känsligare nu för tiden. Det kan förstås hända ibland, men då är det mera frågan om att någon tappar nerverna och inte kommer på någonting intelligen­tare att säga, säger han till HBL.

Personlige­n upplever jag hurri som ett skällsord, men mera som att ”var det här det bästa du kom på att säga? Mikael Nyberg Vice ordförande, GRIFK

Tröskeln för att göra en anmälan verkar vara hög. Är det så att man inte ens upplever hurri som en förolämpni­ng?

– Personlige­n upplever jag hurri som ett skällsord, men mera som att ”var det här det bästa du kom på att säga?” säger Nyberg.

– Finlandssv­enskar är kanske inte känsliga som dom som har en senare invandrarb­akgrund.

IFK Mariehamns klubbdirek­tör upplever inte heller att finlands- svenskar tvingas stå ut med rasism. Han anser att attitydern­a blivit bättre under de år som IFK spelat i ligan.

– Då vi steg till ligan för över tio år sedan hände det kanske någon gång att publiken i bortamatch­erna ropade någonting, men jag upplever stämningen som väldigt positiv nu för tiden.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/HEIKKI SAUKKOMAA ?? RASISITISK­A PåHOPP. Förra året gjordes 19 anmälninga­r om rasism på fotbollspl­anerna i Finland.
FOTO: LEHTIKUVA/HEIKKI SAUKKOMAA RASISITISK­A PåHOPP. Förra året gjordes 19 anmälninga­r om rasism på fotbollspl­anerna i Finland.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland