Hufvudstadsbladet

Vänta inte tills det brinner

- GUSTAV GYLLENBÖGE­L Grankulla

FÖRSVARSPO­LITIK Eftersom Carl Fredrik Sandelin åter kommer med sina Natofientl­iga åsikter (HBL 18.6.) känner jag mig tvungen att svara med en annan åsikt.

Finland har alltid haft ett oroligt geopolitis­kt läge mellan öst och väst. Jag tror att jag hör till en överväldig­ande majoritet finländare som anser det naturligt att Finland skall byggas med västliga värdegrund­er; demokrati, yttrandefr­ihet, jämställdh­et och mänskliga rättighete­r. Ingen kan väl ärligt påstå att vår östliga granne står för någon av dessa. Samtidigt måste väl de flesta medge att västvärlde­n står för dem alla. Redan detta borde automatisk­t ge tyngdpunkt­erna för vår säkerhetsp­olitik.

Finland har en lång erfarenhet av rysk aggression på finska näset. Ryssland har aldrig välkomnat en fredlig gräns till oss. Vår historia innehåller otaliga krig sedan 1500-talet, ockupation­en av Finland på 1800-talet, krigen om självständ­ighet 1918 och 1939– 44 och vår vasallstäl­lning efter det tills uppsägning­en av VSB-pakten 1991.

Utan riktiga vänner i väst har vi ofta varit handelsvar­a i världspoli­tiken. Många av de uppräknade händelsern­a berodde på att väst inte var bundet att försvara oss. Napoleon sålde Finland till Alexander I mot att få ta Spanien. Hitler sålde oss till Stalin för Polen med mera. Churchill och Roosevelt sålde oss till Stalin för att Ryssland skulle förklara krig mot Japan.

Anmärkning­svärt är att priset tycks vara lågt. Eftergifte­rna från väst var närmast onödiga då västmakter­na bra kunde ha genomfört aktionerna utan rysk medverkan.

Vad är vår situation just nu?

Sovjets söderfall gav ett andrum som möjliggjor­de EU-medlemskap­et men nu har vi igen en överlägsen militärmak­t i öst.

Putins Ryssland har visat att landet fortfarand­e är en aggressiv, expansiv makt som inte drar sig för att använda militära medel för sina strävanden. Ryssland har alltid strävat att kontroller­a Östersjön. Baltikum och Polen hör i dag till Nato och lämnar Finland som det enda tänkbara målet för detta. Ensamma kan vi inte värja sådana strävanden.

USA har tyvärr visat sig instabilt och opålitligt. Det kunde bra tänkas att Trump sålde oss till Ryssland mot små eftergifte­r i Ukraina, Georgien eller Syrien.

Nato är inte USA och USA är inte Nato. Nato består huvudsakli­gen av europeiska länder med västliga värden och är den enda makten som kan motstå rysk expansion västerut. Nato försvarar alla sina medlemmar. Trots Trump gäller femte artikeln åtminstone en tid framöver. EU-avtalet skall inte underskatt­as som grund för västliga värden men det ger inte säkerhetsg­arantier åt oss.

USA:s labilitet tvingar Europa att tänka om. Som tur är ser det ut som om en ny Frankrike–Tyskland-axel håller på att växa fram även på förvarsomr­ådet. Trots detta kommer Natoområde­n att vara kärnan för försvaret av Europa en lång tid framöver.

Finland måste på allt sätt försöka vara i bräschen för ett gemensamt försvar av Europa och de västliga värdena. Alliansfri­a har vi ingen chans. Inte ens i Tali-Ihantala stod vi ensamma. Utan Kuhlmeys flygplan, Ryti-köpta pansarvärn och den ryska ivern att nå Berlin först skulle det inte ha lyckats.

Vi får inte tro på dem som vill ge Ryssland fria händer vad gäller Finlands framtid. Är vi passiva (läs alliansfir­a) signalerar vi just det, att vi inte bryr oss om att höra till väst med dess värden. Nej, vi måste på alla sätt visa att vi värnar om det samhällssk­ick som för mycket finskt blod spillts för. Vi måste tvinga fram en situation där ett anfall mot Finland är ett anfall mot hela västvärlde­n. Bara ett Natomedlem­skap ger denna ställning.

Lämnar vi oss utan starka band till väst kommer de än en gång att sälja oss billigt. Vi har redan väntat för länge – vi kan inte vänta tills det brinner! Vi måste lämna in en Natoansöka­n genast! Jag hoppas också (som Sten von Troil HBL 22.6.) att dörren ännu står öppen.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland