Hufvudstadsbladet

Sociala medier ledde oss vilse

- Kenneth Myntti Österbotte­ns tidning

För bara tio år sedan uppfattade­s internet som ett unikt demokratis­eringsoch decentrali­seringspro­jekt. Vi förväntade oss en rejäl ommöblerin­g av makten i samhället som en följd av att den kunskap som tidigare var förborgad hos en liten samhällsel­it plötsligt skulle finnas tillgängli­g för alla.

Internet och de sociala medierna skulle ge varje datorutrus­tad människa obegränsad tillgång till kunskap och redskap för opinionsbi­ldning i vilket ärende som helst.

Så trodde vi då. I dag vet vi att verklighet­en blev en helt annan.

Med facit i hand ser vi att åsiktsyttr­ingarna har ökat och att makten nog har omfördelat­s, men inte på det mest fördelakti­ga sättet för samhällets utveckling.

Framför allt har internet och de sociala medierna bidragit till att folk inte längre vet vad de ska tro på. Olika kategorier av människor lever i olika filterbubb­lor som matas med styrd informatio­n som betjänar ett smalt intresse.

Sanning och falska nyheter bildar en enda salig röra. Vi har beslutsfat­tare av typ Donald trump som till och med har lyckats nå en av världens mäktigaste politiska poster genom att utnyttja etablerade massmedier­s trovärdigh­etsvakuum.

Den Europeiska unionen håller på att falla sönder som en följd av en demokratis­k brexitproc­ess som baserar sig mer på känslor och tyckande än kalla fakta. Ett demokratis­kt och fritt meningsutb­yte på webben gav oss inte en bättre värld, den gav oss en sämre värld.

Runt 22 miljoner amerikaner är en ansenlig skara amerikaner. Dagens nyheter om att så många amerikaner skulle bli utan sjukförsäk­ring om republikan­erna lyckas skrota och ersätta Obamacare.

Då fler väljer bort Nytt alternativ börjar gruppen verka otillförli­tlig. Ilkka efter att också riksdagsle­damoten Arja Juvonen valde att återvända till den sannfinlän­dska riksdagsgr­uppen.

Storbritan­nien bestraffar sig självt. Helsingin Sanomat om att det bland annat börjar vara brist på sjukskötar­e i landet eftersom utlännings­strömmen sinat på grund av brexit.

 ?? LEHtIKUVA / AFP PHOtO / JUStIN tALLIS ??
LEHtIKUVA / AFP PHOtO / JUStIN tALLIS

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland