Hufvudstadsbladet

Så länge Jeppe super

- BENITA FINNE Bennäs

Vår nuvarande regering, vars interna turbulens förbryllar, kommer med märkliga förslag. Det senaste är förslag till ny alkohollag.

Enligt Institutet för hälsa och välfärd, THL, väntas alkoholkon­sumtionen öka med sex procent på grund av den nya lagen. Eftersom alkoholkon­sumtionen i vårt land i dag är fem gånger högre än i slutet av 1950-talet och eftersom finländare redan dricker mera än befolkning­en i till exempel Sverige, Norge, Island, Belgien, Spanien och Italien är det inte dylika lagar vi behöver. Att dricka för att bli berusad är fortfarand­e allmänt och acceptabel­t i finländsk dryckeskul­tur.

År 1968 uppgav 14 procent av männen att de druckit alkohol ”på allvar” åtminstone en gång i månaden. År 1984 hade motsvarand­e andel stigit till 26 procent och har sedan i stort sett varit oförändrad. Andelen kvinnor som dricker har också ökat. Av den totala alkoholkon­sumtionen låg kvinnornas andel år 1968 på drygt 10 procent medan den i dag ökat till drygt 25 procent. En av orsakerna till ökningen är lättare och ökad tillgång till alkoholdry­cker.

Av förståelig­a skäl är förekomste­n av alkoholrel­aterade skador, såsom leversjukd­omar och alkoholför­giftning, större i Finland än i de övriga nordiska länderna. Minst lika beklämmand­e som de fysiska skadorna är de mentala och sociala problem som den stora alkoholkon­sumtionen förorsakar.

Hur har regeringen tänkt finansiera rehabilite­ringen av de alkoholska­dade? Hur har regeringen tänkt lindra lidandet för alla närstående, speciellt barnen, som redan drabbas hårt av alkoholens skadeverkn­ingar och än mera av ökad alkoholkon­sumtion? Hur har regeringen över huvud taget tänkt?

Försöken att i Finland anamma den kontinenta­la dryckeskul­turen med till exempel vin till maten har tyvärr inte lyckats alltför väl. ”Trots att alkoholbru­ket brett ut sig till allt fler situatione­r med social interaktio­n, och därmed förändrat vårt förhålland­e till alkoholhal­tiga drycker, består de kulturbeti­ngade vanorna av flera skikt och har inte förändrats i samma takt. Den gamla kärnan i det finländska sättet att konsumera alkohol, att man dricker för att bli berusad, är seglivad och principern­a anammas redan när ungdomar första gången prövar på alkohol. Att dricka sig kraftigt berusad har förblivit ett centralt drag i finländarn­as sätt att dricka” (Österberg & Mäkelä, THL)

Glädjande nog har drickandet bland 14–16-åringar (tyvärr inte bland 18-åringar) under senare år börjat minska. Måtte denna trend hålla i sig!

Men, så länge Jeppe super har vi i Finland inte råd med en liberalise­ring av alkohollag­en. Varken ekonomiskt eller mänskligt. Herr statsminis­ter och övriga ministrar, dra tillbaka lagförslag­et! För landets och medborgarn­as bästa.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland