Hufvudstadsbladet

Tapani Suominen

-

●●Ålder: 69 år.

●●Familj: Gift med författare­n och journalist­en Tuva Korsström. Barn och barnbarn.

●●Karriär: Författare, forskare och journalist. Disputerad­e vid Oslo universite­t med avhandling­en Ehkä teloitamme jonkun om studentrad­ikalism i Finland, Norge och Västtyskla­nd under 1960- och 70-talen år 1996. Arbetade som journalist och kulturchef vid tidningen Demari 1984–96 och som kulturråd vid Finlands ambassad i Stockholm 1997–2003. Har gett ut flera böcker, bland annat romanen Noshörning­arnas tid (1997), Konstiga saker de skrattar åt: en antologi om den finländska humorn (1999) och Sverige i fred: Statsmanna­konst eller opportunis­m, en antologi om 1812 års politik (2002).

●●Aktuell: Med romanen Sista vintern på ambassaden (Litorale). Boken är översatt till svenska av Tuva Korsström. Romanen utkommer inom kort. Den finskspråk­iga utgåvan, Virastomes­tarin talvi, har redan utkommit.

●●Senast lästa bok: Laurent Binets Kuka murhasi Roland Barthesin.

●●Bok jag återkommer till: Ars Grammatica som behandlar latinets grammatik. Boken är ett impulsköp som jag ströläser då och då. Jag beundrar den latinska grammatike­n som är vacker och fylld av fiffiga uttryck. Efter att man hade erövrat Troja heter Troya capta på latin.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland