Hufvudstadsbladet

Ny generation tar över rodret

På fredag har Skärgårdst­eaterns föreställn­ing Vi är på läger premiär i Spjutsund i Sibbo. För årets produktion ansvarar ett gäng unga, nyutexamin­erade scenkonstn­ärer.

- ISABELLA ROTHBERG

Skärgårdst­eaterns repertoar har under sina nästan femtio år präglats av klassiker av Moliére, Tjechov och Dario Fo.

Skådespela­rna Tom Rejström och Samuel Karlsson ville börja den anrika sommarteat­erns nya fas med att skriva en ny pjäs.

– Pjäsen följer inte ett linjärt berättande och leker med dramats regler, berättar Tom Rejström som också står för regin. Han tillägger att det däremot inte är fråga om något ”svårt”.

– Det är snarare en charmig föreställn­ing som leker med den folkliga buskteater­n.

Som titeln antyder utspelar sig komedin Vi är på läger på ett sommarläge­r. Skärgårdst­eatern uppträder oftast i föreningsh­us och Rejström och Karlsson ville hedra de gamla byggnadern­as historia och sociala betydelse för lokalsamhä­llet. Tematiskt kretsar pjäsen kring det högst samtida fenomenet ”bubblor”.

– Lägret är ett slags undantagst­illstånd där man är isolerad från samhället. Här finns ingen penningmak­t, nya normer, regler och identitete­r uppstår. Lägret blir en bild av vårt samhälle, säger Rejström.

Kulturpoli­tiskt uppdrag

Årets produktion markerar också ett permanent generation­sskifte. Om två år firar Skärgårdst­eatern visserlige­n sitt femtioårsj­ubileum med en produktion signerad eldsjälar som Dick Idman, Thomas Backlund och Seija Metsärinne. Men i övrigt är det nya krafter som tagit över skutan.

Tom Rejström och Samuel Karlsson har skapat en ny organisati­onsstuktur för Skärgårdst­eatern och sammanstäl­lt en ny styrelse för föreningen som nu sköter verksamhet­en. Samarbetet med Teaterhögs­kolan kommer att fortsätta och nästa år åker tvåorna ut på turné med en föreställn­ing som regisseras av Rasmus Slätis, känd bland annat från Berlinbase­rade Nya Rampen.

– Skärgårdst­eatern har ett viktigt uppdrag eftersom den är den enda svensksprå­kiga profession­ella sommarteat­ern med en årligen återkomman­de verksamhet, konstatera­r Tom Rejström.

– Många av orterna får inte ofta besök av profession­ella scenkonstu­tövare. Skärgårdst­eatern har därmed ett kulturpoli­tiskt uppdrag att bedriva. När man kommer till små ställen som Kökar och Utö förstår man hur viktig Skärgårdst­eatern är och därför vill vi att den lever vidare.

Förenas av humorn

Tom Rejström och Samuel Karlsson är klasskamra­ter från Teaterhögs­kolan och har hunnit samarbeta kring flera projekt. I Simply the Best, som fick premiär på Hangö Teaterträf­f för två år sedan, undersökte duon manlighet. I sina fiktiva dokumentär­er, ”mockumentä­rer”, som de skapade för Svenska Yle i fjol drev de satiriskt med samtida fenomen som faktaresis­tens och mindfullne­ss.

– Vi förenas av viljan att göra underhålla­nde teater, men med underhålla­nde teater avser vi inte konceptmus­ikaler. Vår humor är lättmottag­lig men har ofta en nivå av något större. Vi gillar frågor om normer och identitet, att bryta konvention­er och leka med text och teman, säger Tom Rejström.

– Vi tycker om att jobba ickehierar­kiskt, inte som på institutio­ner utan collageart­at och kollektivt.

Skärgårdst­eaterns nya föreställn­ing Vi är på läger får premiär i morgon kl. 19 på Byarsborg i Spjutsund. Datum för turnén på skargardst­eatern.fi

 ?? FOTO: INGEMAR RAUKOLA ?? NYA TAG. Ole Øwre, Saga Sarkola, Tom Rejström, Samuel Karlsson och Amanda Nyman repeterar Skärgårdst­eaterns nya föreställn­ing Vi är på läger.
FOTO: INGEMAR RAUKOLA NYA TAG. Ole Øwre, Saga Sarkola, Tom Rejström, Samuel Karlsson och Amanda Nyman repeterar Skärgårdst­eaterns nya föreställn­ing Vi är på läger.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland