Hufvudstadsbladet

Grabben som tog farväl

- ANNIKA HÄLLSTEN annika.hallsten@ksfmedia.fi

Michael Nyqvist var en stjärna utan divalater. Som skådespela­re lyckades han glänsa i vilket fack som helst.

I filmen Grabben i graven bredvid (2002) spelade Michael Nyqvist en lite töntig bonde och i Såsom i himmelen (2004) en sjuklig dirigent. I Den bästa av mödrar (2005) var han en godhjärtad fosterpapp­a till ett finskt krigsbarn i Skåne. I Millennium­trilogin (2009) spelade han den rättrådige journalist­en Mikael Blomkvist och i Mission Impossible – Ghost Protocol (2011) fick han utlopp för sina talanger som skoningslö­s skurk.

Men det var som frånskild, alkoholise­rad, kvinnomiss­handlande pappa i Lukas Moodyssons Tillsamman­s (2000) som Nyqvists segertåg på bioduken började. Då hade han redan ett gediget förflutet på teaterscen­en. Under hela sin karriär var Nyqvist fast anställd på Dramaten.

Själv såg jag honom första gången i ett gästspel på Esbo stadsteate­r i början av 1990-talet. Då spelade han Jean Genet, med samma frenesi och allvar som han gick in för i alla sina roller.

Jag hade förmånen att få intervjua Michael Nyqvist flera gånger och mötte en superstjär­na med glimten i ögat, chosefri och pratsam. Tack vare äktenskape­t med finlandssv­enska Catharina Ehrnrooth, uppvuxen i Sjundeå, hade Nyqvist ett gott öga till Finland. Här trivdes han och här odlade han gärna finlandssv­enska uttryck. Jag ids inte, var en favorit.

Som skådespela­re var Michael Nyqvist en av Sveriges främsta. Regissören Klaus Härö hade förmånen att arbeta med Nyqvist under inspelning­en av Den bästa av mödrar. Liksom de många svenska kolleger Michael Nyqvist hade hunnit arbeta med chockades Härö av dödsbudet.

– Jag är omtumlad och sorgsen och finner inga ord, säger Härö.

Också som författare gjorde Michael Nyqvist succé. Den självbiogr­afiska boken När barnet lagt sig (2009) handlar om hur han som barn fick veta att han var adopterad och om hur jakten på den biologiska pappan förde honom till Italien. En stor del av boken handlar om kampen mot ett dåligt självförtr­oende. Gensvaret blev enormt.

Fyra år senare, 2013, kom Michael Nyqvists andra bok Dansa för oss. Den handlar om hans skådespele­ri.

Michael Nyqvist avled i lungcancer på tisdagen, endast 56 år gammal. Han hade levt med sjukdomen i ett år men inte pratat om den i offentligh­eten. Hans sista filmroll i Sverige blev som journalist i filmen Den allvarsamm­a leken – en roll han belönades med en Guldbagge för i januari i år.

 ?? FOTO: HBL ARKIV ?? SAKNAD. Michael Nyqvists död chockade kollegerna och fansen.
FOTO: HBL ARKIV SAKNAD. Michael Nyqvists död chockade kollegerna och fansen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland