Hufvudstadsbladet

Avhopp och fortsatt oro kring bokmässa

Ett av årets få riktigt stora internatio­nella namn, kenyanen Ngugi wa Thiong’o, meddelar att han uteblir från bokmässan i Göteborg. Och elva länders kulturinst­itut i Sverige har vädjat till mässan att inte låta Nya Tider ställa ut.

- PIA INGSTRÖM pia.ingstrom@ksfmedia.fi

I ett mejl till förlaget Modernista skriver Ngugi wa Thiong’o att han inställer sin medverkan vid bokmässan i Göteborg ”i solidarite­t med de strejkande författarn­a och deras sak”, uppger Sveriges radio.

En rad svenska författare samt ett antal finlandssv­enska och finska (sammanlagt kring 200 namn) har under våren meddelat att de bojkottar bokmässan i Göteborg eftersom tidskrifte­n Nya Tider för andra året i rad finns med bland utställarn­a. Detta på grund av tidskrifte­ns kontakt med extremhöge­rn.

Förra veckan meddelade en av de aktiva bakom bojkottlis­tan, den svenska poeten Athena Farrokhzad, att hon tänkte kontakta Ngugi wa Thiong’o och mässans andra stora internatio­nella dragplåste­r, indiska Arundhati Roy, för att underrät- ta dem om Nya Tiders närvaro, eftersom ”… de är marxister och därmed sannolikt positiva till strejk” (detta enligt Aftonblade­t).

Ngugi wa Thiong’o (f. 1938) är flerfaldig­t Nobeltippa­d. Han har under en period levt i exil i Sverige och många av hans böcker har översatts till svenska.

Arundhati Roy, vars debut The God of Small Things 1997 blev en global succé, har i vår gett ut sin först roman på 20 år, The Ministry of Utmost Happiness, som i höst utkommer på svenska på Brombergs förlag (Den yttersta lyckans ministeriu­m). När detta skrivs har hon ännu inte inställt sitt deltagande.

Elva kulturinst­itut vädjar

Elva europeiska kulturinst­itut verksamma i Sverige har gått samman i ett upprop för att få Mässan att ändra sitt beslut om Nya Tider.

Bakom uppropet står, med motivering­en att mässans internatio­nella rykte står på spel, kulturinst­ituten för Frankrike, Spanien, Tyskland, Polen, Schweiz, Rumänien, Ukraina, Portugal, Tjeckien, Italien och Nederlände­rna.

Kulturinst­itutionern­a ingår i European Union National Institutes for Culture (Eunic), och har under flera år deltagit i kostnadern­a för att bjuda in författare från respektive länder till Göteborg.

De skriver i det gemensamma mejlet till Bokmässans vd Maria Källsson att de känner en stigande oro inför Bokmässans beslut att låta Nya Tider medverka, emedan de åsikter som torgförs av Nya Tider är olagliga i flera av de underteckn­andes hemländer.

– Tyskland har ju en tung historia och vi är därför mycket känsliga för vissa frågor. Till exempel när det kommer till förintelse­förnekelse, säger Arpad Sölter, chef för Tyska Goethe-institutet i Sverige, intervjuad av SVT.

Finland satsar på 100-årsfirande­t

Finlandsin­stitutet i Sverige finns inte med bland dem som underteckn­at uppropet.

– Vi har fört en fortlöpand­e dialog med mässan om detta ända från början och framfört våra synpunkter och våra invändning­ar. Men Finland har alltid haft en egen och annorlunda närvaro på bokmässan, och det finländska programmet ordnas i år liksom tidigare år i samarbete med Svenska litteratur­sällskapet. Finlandsin­stitutet deltar alltså strängt taget inte i arrangeman­get inom ramarna för Eunic. Därför tyckte vi inte att vi riktigt hör hemma bland dem som underteckn­at just den här appellen, säger Anders Eriksson, direktör för Finlandsin­stitutet.

– Vi har underteckn­at ett avtal med mässan om ett program just i år för Finlands 100-årsfirande, det är en storsatsni­ng och chansen till något sådant kommer inte på nytt.

 ?? FOTO: EPA/SEBASTIAO MOREIRA ?? NOBELTIPPA­D. Ngugi wa Thiong’o inställer sin medverkan vid bokmässan i Göteborg ”i solidarite­t med de strejkande författarn­a och deras sak”.
FOTO: EPA/SEBASTIAO MOREIRA NOBELTIPPA­D. Ngugi wa Thiong’o inställer sin medverkan vid bokmässan i Göteborg ”i solidarite­t med de strejkande författarn­a och deras sak”.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland