Hufvudstadsbladet

”Hawaii och Lappland har en del gemensamt”

VEM: Kaisa Wegelius, 44, från Vasa. VAR: Hawaii.

- JEANETTE BJÖRKQVIST/SVENSK PRESSTJÄNS­T

De senaste fem vintrarna har Vasabördig­a Kaisa Wegelius tillbringa­t som volontär på östra sidan av Big Island på Hawaii.

– Att jag hamnade här berodde egentligen på att jag ville vara mer än en vanlig turist. Så jag sökte och hittade ett reträttcen­ter som tar emot volontärer, mitt i djungeln. Månaderna på Hawaii fokuserar på naturvård och under de sex månader jag årligen är borta hemifrån så har jag insett hur stolt jag är över mina finska rötter – över att jag fått växa upp med sunt förnuft och sunda värden.

Samtidigt tycker Wegelius att finländarn­a delvis verkar ha tappat bort det hon anser är det mest centrala.

– Våra relationer till varandra: familjen, vänner och känslan av gemenskap. Det känns ibland som om det är värden vi börjat glömma bort.

Det är också under perioderna på Hawaii som hon hittat den djupa kontakt med naturen som på många plan – och med tanke på klimatskil­lnaderna kanske lite oväntat – påminner henne om samerna och Lappland.

– Lokalinvån­arnas unika språk, kultur och kontakter med naturen får mig att tänka på samerna i Lappland. Det är också vackert och rikt på forntida berättelse­r.

I den orörda finska naturen ser hon samtidigt en stor och delvis outnyttjad potential.

– Vi finländare är ett väldigt unikt folk på ett positivt sätt och jag tror vi skulle ha mycket mer att erbjuda världen. Finland är fortfarand­e lite i gömman från de stora turistgrup­perna, trots att vår rena natur, vår mat och freden är trumfkort som jag tror många ute i världen längtar efter.

Rakryggat rykte

På Hawaii hör Finland kanske inte till de mest kända länderna. Men de som känner till det lilla landet i norra Europa associerar det ofta med positiva attribut.

– De som jag har pratat med har en bra bild av Finland och Skandinavi­en. Vi lär vara kända för vår jämställdh­et och för att vi tänker framåt. Många ser oss som mycket trovärdiga och rakryggade.

Den mest kända institutio­nen är bastun.

– Sedan har jag sett en del skriverier om vårt utbildning­ssystem och om att vi har kostnadsfr­i hälso- och sjukvård. Återvinnin­g och förnybar energi har också väckt positiv nyfikenhet bland Hawaiiborn­a. Sedan är det tyvärr så att vår stora alkoholkon­sumtion också är känd ute i världen.

Trots att avståndet mellan Hawaii och Finland är långt på flera plan, så tenderar världen ibland vara mindre än man tror. Det märkte Kaisa Wegelius också under sin första vinter på Hawaii, 2012–13.

– Det var den sjätte december och jag var ute och jobbade med vår trädgårdsg­rupp. Som vanligt var vi och ansade växter då reträttcen­trets ledare kom fram till mig med en liten grupp besökare. En av dem var en finsk kvinna som hade bott i området i tjugo år och då hon hörde att det fanns en volontär från Finland hade hon insisterat på att få träffa mig. Hon kom fram till mig, gav mig en varm kram och sa ”glad självständ­ighetsdag”. Det var en härlig överraskni­ng.

 ?? FOTO: PRIVAT ?? VäNLIGHET. Enligt Kaisa Wegelius är det oerhört lärorikt att vara en främling någonstans, att uppleva tacksamhet när du blir bemött med vänlighet och att sedan lära dig visa samma värme mot andra.
FOTO: PRIVAT VäNLIGHET. Enligt Kaisa Wegelius är det oerhört lärorikt att vara en främling någonstans, att uppleva tacksamhet när du blir bemött med vänlighet och att sedan lära dig visa samma värme mot andra.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland