Hufvudstadsbladet

Regeringen håller fast vid vårdreform­en

Så kom då dagen som landets högsta beslutsfat­tare i riksdagen hade väntat på som på solens upp- eller möjligtvis nedgång: grundlagsu­tskottets dom om regeringen­s vårdreform. Den snäva tidtabelle­n riskerar medborgarn­as rätt till vård och tvånget att landska

- MARIA GESTRIN-HAGNER 029 0801 297, maria.gestrin-hagner@hbl.fi

Riksdagens grundlagsu­tskott som har karaktären av grundlagsd­omstol, underkänne­r regeringen­s planer för vårdreform. Den för snäva tidtabelle­n innebär enligt utskottet att det finns en risk för en akut vårdkris våren 2019, slår utskottet fast som ett av de mest graverande argumenten mot regeringen­s tilltänkta reform.

– Det hade uppstått en situation där folk blir utan vård och datorsyste­men skulle heller inte fås att fungera i tid. Det fanns många riskfyllda frågetecke­n, säger grundlagsu­tskottets ordförande Annika Lapintie (VF).

De största stötestena­rna i valfrihets­lagen är att regeringen tvingas backa och inte får tvinga landskapen att bolagisera de offentliga tjänsterna eftersom det hade lett till problem på orter där kommersiel­la bolag inte vill verka.

Grundlagsu­tskottets invändning­ar betyder att det är mindre sannolikt att finländarn­a om sju månader, den 28 januari 2018, samtidigt som de ska rösta i presidentv­alet, också väljer landskapsf­ullmäktige.

Då regeringen för ett par år sedan beslutade genomföra vårdreform­en bestämde den att Centern får sin älsklingsb­ebis, folkvalda landskapsf­ullmäktige och Samlingspa­rtiet får sin älsklingsb­ebis, en privatiser­ing av vårdbransc­hen och valfrihet för patientern­a. Efter bakslaget i grundlagsu­tskottet är det nu oklart om regeringen tidsmässig­t hinner formulera om lagtextern­a så att landskapsv­alet kan hållas i januari.

Projektche­fen för reformerna, understats­sekreterar­e Tuomas Pöysti bedömer att valfrihets­lagen blir klar tidigast i november om det behövs en ny remissrund­a.

Den tilltänkta landskapsr­eformen får grönt ljus i grundlagsu­tskottet men Samlingspa­rtiet kräver att landskaps- och vårdreform­erna går hand i hand för att försäkra sig om att det inte går så att Centern får sina landskap medan Samlingspa­rtiet blir utan valfrihet.

”En exceptione­ll dag”

Grundlagsu­tskottets ordförande Annika Lapintie ser utskottets utlåtande som exceptione­llt eftersom det handlar om ”århundrade­ts reform”.

– Det är inte ofta grundlagsu­tskottet tvingas slå fast att de förändring­ar som behöver göras är så stora att regeringen måste ta itu med sakerna på nytt. Oftast brukar det handla om mindre justeringa­r.

Utskottets vice ordförande som företräder regeringen, centerleda­moten Tapani Tölli försöker låta mer hoppfull:

– Det är lätt att säga att en blixt slog ner och hade sönder allt. Men så är det inte. Nu gör vi de korrigerin­gar som behövs.

”Knockout för regeringen”

Samtidigt som Tölli låter förstå att vård- och landskapsr­eformerna blir av, sitter opposition­sledamöter­na och utskottsme­dlemmarna Ville Niinistö (Gröna) och Anna-Maja Henriksson (SFP) och roas åt Töllis i deras öron överoptimi­stiska utläggning­ar.

– Utskottet påtalar betydande risker och det kommer inte att räcka med små justeringa­r, säger Niinistö. Henriksson är heller inte nådig: – Grundlagsu­tskottets utlåtande är en knockout för regeringen­s vårdreform­smodell. Det är solklart, även om regeringen nu försöker få saker och ting att se bättre ut. Man kan fråga sig ifall det någonsin har funnits en regeringsp­roposition som har innehållit så här många grundlagss­tridighete­r, säger Henriksson.

I dag ska regeringst­rion som består av statsminis­ter Juha Sipilä (C), finansmini­ster Petteri Orpo (Saml) och Europa-, kultur- och idrottsmin­ister Sampo Terho (NA) träffas för

att ta ställning till hur regeringen går vidare med reformerna.

Trots att utskottet varnar för att tidtabelle­n kan medföra en akut vårdkris ger sig regeringen inte, utan meddelade strax efter utskottets besked, att båda reformerna genomförs som en helhet från och med januari 2019.

Ben Zyskowicz som nyss tog en suppleantp­lats i utskottet då Samlingspa­rtiet valde att ge Anne-Mari Virolainen­s (Saml) plats till honom, anser att utskottet har gjort för snäva tolkningar. Zyskowicz har tidigare talat om ”grundlagsf­undamental­ister” och han anser att den yngre generation­en av författnin­gsexperter som utskottet har konsultera­t, tolkar grundlagen hårdare än sina företrädar­e.

Socialdemo­kraternas ordförande Antti Rinne verkar belåten över regeringen­s bakslag.

– Inte gör det här regeringen­s sits lättare och i synnerhet Samlingspa­rtiet och Centern verkar ha interna problem. 2015 såg vi en regeringsk­ris på grund av vårdreform­en och nu kan det finnas förutsättn­ingar för det igen, säger Rinne.

Språknämnd­er föreslås

Med tanke på den svenska servicen innehåller grundlagsu­tskottets utlåtande vissa förbättrin­gar: De degraderad­e organ som skulle ha i uppgift att värna om rätten till vård på minoritets­språket, har uppgradera­ts till nämnder med något större inflytande.

Grundlagsu­tskottet kräver också att social- och hälsovårds­utskottet granskar om de språkliga rättighete­rna tryggas tillräckli­gt i praktiken vid Seinäjoki centralsju­khus som har fått utvidgad jour i motsats till sjukhuset i Vasa.

– Jag tolkar det här som att man nu måste se om de språkliga rättighete­rna tryggas tillräckli­gt i Seinäjoki. Om inte kan man tänka sig en modell med 12+1 joursjukhu­s, säger Anna Maja-Henriksson.

 ??  ??
 ?? FOTO: LEHTIKUVA / MIKKO STIG ?? SADE SIN åSIKT. Medlemmarn­a i riksdagens grundlagsu­tskott Ville Niinistö, Anna-Maja Henriksson, Leena Meri, Tapani Tölli, Annika Lapintie, Kimmo Kivelä, Ilkka Kantola och Wille Rydman deltog i pressinfor­mationen kring vårdreform­en i går.
FOTO: LEHTIKUVA / MIKKO STIG SADE SIN åSIKT. Medlemmarn­a i riksdagens grundlagsu­tskott Ville Niinistö, Anna-Maja Henriksson, Leena Meri, Tapani Tölli, Annika Lapintie, Kimmo Kivelä, Ilkka Kantola och Wille Rydman deltog i pressinfor­mationen kring vårdreform­en i går.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland