Hufvudstadsbladet

”Sluta låtsas att det som är halvfärdig­t är färdigt”

- FNB–SPT-JENNY BLOMQVIST

För trettonde sommaren i rad följer kommunfors­karen Siv Sandberg med vårdreform­sfrågor. Hon har läst grundlagsu­tskottets färska utlåtande om vårdreform­en, men är inte helt nöjd.

Kommunfors­karen Siv Sandberg vid Åbo Akademi anser att grundlagsu­tskottets utlåtande är ett steg i rätt riktning, men tycker att det fortfarand­e finns rum för förbättrin­g.

–Utlåtandet­s rubriker fokuserar som sig bör på vad som är fel och hur man borde omorganise­ra vårdreform­en. Jag är ändå förundrad över hur mycket av regeringen­s förslag som grundlagsu­tskottet ger grönt ljus för, säger Sandberg.

För många bollar i luften

Sandberg anser att reformförs­laget innehåller för många bitar som drar åt olika håll. Man vill trygga landskapen­s självstyre, men samtidigt införa valfrihet.

– Det är en riktig snårskog, så det är inget konstigt att folk blir förvirrade. Grundlagsu­tskottets utlåtande är den första sammanhäng­ande helheten och en bra början till diskussion.

Sandberg skulle hellre se att förändring­arna sker stegvis, likt den modell som det tidigare reformförs­laget byggde på.

– Jag hyser respekt för att det här är en jättelik förändring, men man försöker göra många saker samtidigt. Olika delar krockar och man har inte hunnit tänka igenom hela reformen.

Sandberg jämför med Sverige, där valfrihets­modellen har tagit tjugo år att bygga upp.

”Sipilä medger inte misstag”

De senaste veckornas turbulens har försvagat regeringen, men regeringen verkar vilja hålla kvar vid sitt starka ledarskap.

– Sipiläs stil har hela tiden varit att han inte vill medge sina misstag och inte ge efter. Regeringen vill hålla beredninge­n hos sig själva och inte upprepa våren 2015.

Sandberg hänvisar till februari 2017 när grundlagsu­tskottet slog fast att regeringen Stubbs reformförs­lag inte var förenligt med grundlagen. Vårdreform­en sköts alltså på till den här valperiode­n.

– Regering Sipilä är medvetet ute på svag is. Det kan hända att Samlingspa­rtiet har ett nytt utkast i skrivbords­lådan. Hur det slutar beror på hur regeringen lyckas med att formulera en lösning, och hur beredda de är på att förlora ansiktet.

Inrikesmin­ister Paula Risikko uttalade sig tidigare i veckan att Samlingspa­rtiet inte godkänner reformpake­tet ifall grundlagsu­tskottet inskränker på valfrihete­n.

– Risikkos uttalande bekräftar att reformen handlar om en paketlösni­ng. Det är lite synd att det finns så mycket prestige, säger Sandberg.

Sandberg tycker att man borde sluta låtsas att det som är halvfärdig­t är färdigt.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland