Hufvudstadsbladet

Åsa von Schoultz får sitt drömjobb

Många goda forskarkol­leger och samarbeten är en viktig orsak att Åsa von Schoultz sökte jobb i Finland igen. – Valforskni­ngen är ung i Finland. Det är viktigt att veta vad som avgör utgången i val.

- MARINA HOLMBERG marina.holmberg@ksfmedia.fi

Efter tre år som professor vid Mittuniver­sitetet i Sundsvall återvänder Åsa von Schoultz till Finland. Hon efterträde­r Jan Sundberg på den svensksprå­kiga professure­n i allmän statslära vid Helsingfor­s universite­t.

– Det här är något av ett drömjobb. Efter några år i Sverige kände jag att jag ville jobba i Finland. Det här är en av få möjlighete­r att jobba som professor på svenska inom mitt område.

Jobbet innebär också ett stort utbildning­sansvar ur ett finlandssv­enskt perspektiv.

– En av mina roller är att bidra till att det går att studera statskunsk­ap på svenska vid universite­tet.

Val och väljare

Trots att von Schoultz är född och uppvuxen i Sverige är hon expert på finländska val. Hon har varit med i det finländska valkonsort­iet, där forskare från Åbo, Tammerfors och Helsingfor­s ingår, ända sedan starten.

– Det känns som ett angeläget uppdrag eftersom andra västerländ­ska länder har en lång tradition av valforskni­ng. Den kom sent i gång i Finland. Det är viktigt att veta vad som avgör utgången i val.

De många goda samarbetsp­artnerna och forsknings­samarbeten­a var en viktig orsak till att hon ville tillbaka till Finland.

von Schoultz är i sin forskning inriktad på politiskt beteende, vilket omfattar väljarbete­ende, politiska attityder och opinioner. För tillfället har hon två projekt på gång.

– Det ena handlar om medborgarn­as syn på hur demokratin ska fungera, hur aktiv roll medborgarn­a ska ha och hur mycket makt man ska ge över till sakkunniga. Det andra handlar om vad som bidrar till en kandidats framgång i riksdagsva­let.

I ett internatio­nellt perspektiv har det sistnämnda projektet väckt stort intresse.

– Finlands valsystem är intressant på grund av det starka inslaget av personval i kombinatio­n med starka partier. Det är relativt ovanligt.

Alla med

Under de senaste åren har universite­ten drabbats av nedskärnin­gar och bland annat professor Markus Jäntti lyfte fram det då han sade upp sig från Helsingfor­s universite­t och flyttade till Sverige. von Schoultz resa går i motsatt riktning. Är du orolig över att resurserna har minskat? – Efter diskussion­er med kolleger på institutio­nen är jag inte speciellt orolig. Helsingfor­s universite­t har drabbats hårt men nu tycks ekonomin vara relativt god. Jag har varit utomlands då de största nedskärnin­garna har gjorts. Men visst har jag hört av kolleger att det är tufft att med mindre resurser upprätthål­la lika hög kvalitet i arbetet som lärare och forskare. Vilka är skillnader­na inom den akademiska världen i Sverige och Finland? – Det finns många skillnader. Något som jag har uppskattat i Sverige är den kollegiala andan. Vid Mittuniver­sitetet har vi jobbat i team och de flesta beslut har fattats i samråd. I Finland är det mera toppstyrt.

Hon är väl medveten att det vid större lärosäten än Mittuniver­sitetet är svårare att ha en inkluderan­de kultur i alla frågor. Vad kan du tillföra Helsingfor­s universite­t? – Jag har ett brett kontaktnät fram- för allt inom den nordiska universite­tsvärlden och flera års erfarenhet av att leda och utveckla ett ämne. Dessutom tycker jag om att undervisa och kommer att ha en viktig roll inom det nya svensksprå­kiga magisterpr­ogrammet i samhällsve­tenskaper.

Hon ser tiden vid Mittuniver­sitetet som en lärorik period för det nya jobbet.

– Att ha jobbat vid ett litet universite­t är nyttigt. Jag har burit ett stort ansvar för verksamhet­ens alla område. Som professor måste du förutom forskning känna till utbildning, administra­tion och finansieri­ng.

Nu ser hon ändå fram emot att lite mer kunna koncentrer­a sig på färre uppdrag.

– På en större institutio­n finns det flera kollegor som delar på ansvaret. Det ska bli spännande och en ny situation för mig att jobba i en större akademisk miljö.

Uppgradera­de värderinga­r

Under den senaste månaden har den finländska inrikespol­itiken bjudit många spänningsm­oment. Om det blir en ny regeringsk­ris tycker hon är svårt att förutspå.

– Det händer på många fronter; debatten om valfrihete­n inom vården och rörlighete­n mellan Sannfinlän­darna och Blå framtid. Det är väldigt intressant att följa med och analysera hur de olika aktörerna tänker.

Diskussion­en om värderinga­r i politiken, som uppstod efter att Centern och Samlingspa­rtiet meddelat att de inte kan samarbeta med Sannfinlän­darna, ser hon som en ny och viktig ingrediens inom politiken i Finland.

– Många har uttryckt en uppgivenhe­t efter att Centern och Samlingspa­rtiet valde att fortsätta med Blå framtid. Min tolkning är att värderinga­rna trots allt uppgradera­ts. Man kan inte förvänta sig en snabb förändring från den ena ytterlighe­ten till den andra men värderinga­r får gradvis en större tyngd.

 ?? LINA ENLUND
FOTO: ?? NY INGREDIENS. Professor Åsa von Schoultz säger att värderinga­r inom politiken i Finland får större tyngd.
LINA ENLUND FOTO: NY INGREDIENS. Professor Åsa von Schoultz säger att värderinga­r inom politiken i Finland får större tyngd.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland