Hufvudstadsbladet

Utredning vill sänka dagisavgif­ter

Hur få fler barn att delta i småbarnspe­dagogiken? Det har en utrednings­grupp nu funderat på och föreslår att dagisavgif­ter sänks och att hemvårdsst­ödet förkortas med ett år.

-

Finländska barn deltar i klart lägre grad i småbarnspe­dagogisk verksamhet än barn i övriga EU-länder och i de nordiska länderna. I Finland är deltagaran­delen i gruppen för barn under tre år cirka 28 procent, vilket är klart under de övriga nordiska ländernas nivå (Norge cirka 55 procent, Sverige 47 procent).

I gruppen för barn i åldern 3–5 år är deltagarpr­ocenten kring 95 i de övriga nordiska länderna, i Finland är andelen 74 procent.

Enligt utredninge­n är småbarnspe­dagogiken en lönsam investerin­g för samhället eftersom barnens utveckling och inlärning är oerhört intensiva under de tidiga åren. Under den tidiga barndomen kan man stöda en positiv utveckling och eventuella problem kan förebyggas. Småbarnspe­dagogiken anses vara ett centralt verktyg i förebyggan­det av utslagning och verkställa­ndet av jämlikhet i utbildning­en.

Mer lärarutbil­dning på universite­tsnivå

– Utveckland­et av småbarnspe­dagogiken är som morgondage­ns grundskole­reform: man stärker jämlikhete­n i utbildning­en, förebygger utslagning och stöder utveckling­en av inlärnings­förmågan, säger undervisni­ngsministe­r Sanni GrahnLaaso­nen (Saml) som tog emot utredninge­n i går.

Utrednings­gruppen föreslår också att det framöver i varje barngrupp bör finnas en person som avlagt en pedagogisk examen på universite­tsnivå. Därutöver ska det i grupperna finnas socionomer inom småbarnspe­dagogik (yrkeshögsk­oleexamen) samt barnskötar­e (examen på andra stadiet).

– Antalet pedagogie kandidatex­amina som ger behörighet för lärare inom småbarnspe­dagogiken bör höjas gradvis, föreslår personerna bakom utredninge­n.

En rekommenda­tion på lång sikt är att behörighet­skraven inom småbarnspe­dagogiken höjs till magisterni­vå samt att ett permanent system för kompletter­ande utbildning utvecklas inom småbarnspe­dagogiken.

Undervisni­ngs- och kulturmini­steriet har redan tidigare förhandlat med universite­ten om att höja antalet barnträdgå­rdslärarex­amina med en tredjedel. Därutöver reserverad­e regeringen i samband med ramförhand­lingarna i april 2017 en finansieri­ng på 28 miljoner euro för att utveckla personalst­rukturen inom småbarnspe­dagogiken under en period på fyra år.

Utredninge­n har gjorts av Satu Järvenkall­as, Kirsti Karila och Tuomas Kosonen.

 ?? FOTO: HBL-ARKIV ?? Finländska barn deltar i lägre grad i småbarnspe­dagogiken än i övriga Norden.
FOTO: HBL-ARKIV Finländska barn deltar i lägre grad i småbarnspe­dagogiken än i övriga Norden.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland