Hufvudstadsbladet

Återkomst på röda mattan

att komma till rapallo är som att komma hem. Här slutade båtäventyr­et 2014 för leif och mig och här slutade Göran Schildts ”Önskeresan” med daphne 1948.

- Stefan.lundberg

Omringade av en flock delfiner stävade vi sakta förbi Portofino och Santa Margherita mot slutdestin­ationen Rapallo. Det blev inget grandiost mottagande. Det var bara Christofer Columbus som tittade lite överlägset ner på oss från sin piedestal i parken invid hamnen.

– Men se nu, säger Leif, och pekar på den röda mattan som lagts ut på strandprom­enaden.

– Den hade de inte rullat ut då, men det lönade sig kanske att vänta på den i tre år.

Mattan är säkert världens längsta i sitt slag. Exakt tio kilometer lång. Den löper från trapporna till fortet vid Rapallos strand ända till den pittoreska hamnen i Portofino. En härlig idé av turistmynd­igheterna att binda samman de tre städerna med en matta som går längs stranden. Den fungerar som en osviklig vägvisare för tusentals turister som älskar att vandra längs den postkortsv­ackra liguriska rivieran.

– Ni borde besöka Santa Margherita, sade kyparen på en av strandkrog­arna när vi firade ankomsten för tre år sedan. – Det är Italiens vackraste stad. Vi tog påståendet med en nypa salt och gissade att herrn antagligen var född där. I Italien liksom i Frankrike är man i första hand Pisabo, milanesare, parisare eller toulusare och först i andra eller tredje hand italienare eller fransman.

Nu kom vi ihåg påståendet och bestämde oss för att övernatta på ett litet välskött pensionat i Santa Margherita.

Och tusan om inte kyparen hade rätt i alla fall!

Rapallo har en vacker hamn, men redan några kvarter uppåt liknar staden hundratals andra likadana. Portofino, längst ute på udden är turisterna­s favorit, men Santa Margherita är äkta vara. Det är alltid roligare att trängas med lokala invånare på krogarna om kvällarna, än enbart med andra skandinavi­ska eller tyska turister.

Vi väljer en av strandrest­aurangerna och låter dagens fångst sjunka ner medan solens sista låga strålar förstärker de granna fasadernas nyanser och det blå skymningsl­juset blir allt djupare.

Dagen har varit en skönhetsup­plevelse. Från Venedig har vi kört genom hela stövelland­ets midja, via Verona och Gardasjön, där de små vindpustar­na visserlige­n ger fart åt optimistjo­llarna men inte förmår mildra hettan på strandkafé­erna. Vi blir en del av det toscanska landskapet när autostrada­n ibland för oss högt över dalarna, ibland tar oss ner på slätten.

Njutningen att köra en ljudlös bil på slät asfalt på behagligt vindlande motorvägar är fullkomlig.

Vi har laddat bilen som hastigast på Crowne Plazas parkering i Verona och på hotell Best Western i Ferrarista­den Modena. Båda har erbjudit luftkondit­ionerade lobbyer med wifi. Såväl laddning som uppkopplin­g gratis i lyxig miljö, utan att ha behövt avvika från rutten.

På Best Western råkar vi på en av resans underlighe­ter: en parkerings­plats för damer, utmärkt med en handväska och rosa parkerings­rutor! Läs mera i vår blogg på HBL.fi.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland