Hufvudstadsbladet

Kardinal Pell kan bli det tyngsta fallet hittills

Sexuella övergrepp Förra året sade kardinal George Pell att den katolska kyrkan gjort hårresande beslut då den inte trott på offer som trätt fram och hävdat att de utnyttjats sexuellt. Nu är han själv anklagad för sexuellt ofredande.

- JONAS VON WENDT jonas.wendt@ksfmedia.fi

Vatikanens ekonomiche­f, mannen som sitter med nyckeln till de överfulla valven, kardinal George Pell, 76, har kallats inför rätta i sitt hemland Australien där han åtalas för sexuellt utnyttjand­e av barn under 1970-talet.

Hittills har Pell kunnat räkna med påven Franciskus orubbliga stöd och nu väntar allmänhete­n och det kyrkliga samfundet på vad påvens reaktion blir om Pell skulle befinnas skyldig.

Vatikanen har i och för sig inget utlämnings­avtal med Australien och i princip kan Pell vägra att resa till sitt hemland och på så sätt undvika rättegång. Men kardinalen har åtminstone hittills hävdat att han kommer att vara väldigt öppen och samarbetsv­illig under processen som stundar.

– Kardinalen kommer att infinna sig i rätten. Vi hjälper till med researrang­emangen efter att vi fått direktiv av hans läkare, säger en talesman för den katolska kyrkan i Australien.

Så sent som i fjol ondgjorde sig Pell över alla tokiga beslut som fattats av den katolska kyrkan.

– För många präster som anklagats för sexuellt ofredande flyttades bara vidare från socken till socken, från församling till församling. Det var för naivt att tro att ett kyrkoråd utan yttre insyn kunde ha fattat de beslut som krävdes, sade Pell då.

”Handen innanför badbyxorna”

Männen som nu stigit fram hävdar att Pell under sent 1970-talet skulle ha ofredat dem.

– Han brukade leka vattenleka­r med oss. Och så brukade hans hand röra vid våra könsorgan då vi hade badbyxor eller shorts på oss. Och så småningom kände vi hans hand innanför våra byxor, säger Lyndon Monument, en av männen som nu bestämt sig för att stiga fram. En annan, Damian Dignan, är lättad. – Jag är lättad. Min ex-fru är lättad, mina barn också. Men det är inte över ännu, vi har knappt börjat, säger Dignan.

Övergreppe­n kardinalen misstänks för ska ha skett i Australien i Pells hemstad Ballarat. Anklagelse­rna gäller även övergrepp vid S:t Patricks domkyrka i Melbourne, när han var ärkebiskop där, skriver The Australian. Han har även varit ärkebiskop i Sydney.

– Hela tanken med sexuella övergrepp är motbjudand­e för mig, säger Pell.

Biträdande polischef Shane Patton i staten Victoria är noga med att poängtera att Pell inte dömts för någonting ännu.

– Nu ska vi låta rättvisan ha sin gång. Pell har samma rättighete­r till en rättvis process som alla andra, säger Patton.

Fallet kring Pell är bara en i raden av pinsamt många för den katolska kyrkan under de senaste decenniern­a. Det som gör det än mer prekärt är att Pell är den högst uppsatta kyrkliga ämbetsmann­en hittills som står åtalad. Han är nummer tre i hierarkin i Vatikanen och en av påvens närmaste förtrodda.

En advokat för två män som föredragit att hittills hållas anonyma säger att hela processen varit oerhört tung för hennes klienter.

– Att peka finger på en person som för vissa nästan är gud själv är inte lätt. Och historien har visat att den katolska kyrkans makt är stor på alla plan, säger advokaten Ingrid Irwin. Rättegånge­n ska börja 18 juli. – Jag kommer inte att uttala mig eller handla förrän det fallet är behandlat i rätten. Efter det kommer jag att tala, sade påven Franciskus för en tid sedan. Källor: The Australian, The Independen­t, CNN, NY Times

 ?? FOTO: EPA/PAUL MILLER ?? George Pell kan bli det tyngsta fallet inom den katolska kyrkan så här långt.
FOTO: EPA/PAUL MILLER George Pell kan bli det tyngsta fallet inom den katolska kyrkan så här långt.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland