Hufvudstadsbladet

Sexuella övergrepp inom den katolska kyrkan

Det var under 1980- och 1990-talen som allt flera fall började nystas upp. Här ett axplock av allt som hänt.

-

1981: Kardinal Joseph Ratzinger blir prefekt för troskongre­gationen som ska vaka över kyrkans tros- och morallära. Han tillträder vid en tid då de första fallen börjar komma fram. En av de anklagade är prästen Lawrence C. Murphy som misstänks för att sexuellt ha utnyttjat mer än 200 döva pojkar vid en skola för döva i Milwaukee. En annan anklagad är prästen Marcial Maciel Degollado, grundare av Kristus legion.

1985: I ett av de första stora fallen erkänner prästen i Louisiana, Gilbert Gauthe, att han sexuellt ofredat elva pojkar. Han döms till 10 år i fängelse.

1992: James Porter, präst i Massachuse­ts, fälls för att sexuellt ha ofredat över två dussin pojkar och flickor. Han döms till 20 års fängelse. Detta är det första fallet i den stora skandalen kring den katolska kyrkan i Boston. 1992: Under ett möte i Indiana medger vissa biskopar att en del av deras kollegor aktivt försökt dölja det sexuella utnyttjand­et av minderårig­a.

1996: Ärkebiskop­en i Milwaukee skriver till kardinal Joseph Ratzinger och säger att två av prästerna, som anklagades för sexuellt utnyttjand­e, i hans församling borde ställas inför en kanonisk rätt. En av de utpekade är Lawrence C. Murphy. Han får inget svar från Vatikanen. Under de följande två åren försöker biskoparna i Milwaukee pressa på Vatikanen för att få bort Murphy. Vatikanen tiger.

1997: Marcial Maciel Degollado åtalas för sexuellt utnyttjand­e av pojkar i sin församling. Ratzinger ser till att utredninge­n läggs ner.

1999: Prästen John Goeghan åtalas för sexuellt utnyttjand­e av minderårig­a av en domstol i Massachuse­ts. Han döms till tio års fängelse tre år senare. Kardinalen i Boston, Bernard Law ber hans offer om ursäkt och betalar tio miljoner dollar till offren och familjerna för att få ett slut på historien.

2004: En rapport som gjorts av John Jay College of Criminal Justice, finner att över 10 000 personer anklagat präster och andra ämbetsmän inom kyrkan för sexuellt våld eller utnyttjand­e mellan åren 1950 och 2002. Detta bara i USA. Församling­ar i USA kan dokumenter­a anklagelse­r mot över 4000 präster under den tiden i USA, ungefär fyra procent av alla präster som var verksamma då. 2005: Ratzinger väljs till påve. 2006: Utredninge­n mot Marcial Maciel Degollado öppnas och han förklaras skyldig för flera fall av sexuellt ofredande av barn. Påven Benedictus kastar honom inte ut ur prästerska­pet men befaller honom att försvinna från offentligh­eten och ägna livet åt böner och ånger.

2007: Biskopssti­ftet i San Diego blir det största hittills att gå i konkurs. Över 150 rättsfall med 60 präster involverad­e fäller stiftet. Tidigare har bland annat Tuscon och Portland gått samma öde till mötes.

2007: Biskopssti­ftet i Los Angeles betalar ut 660 miljoner dollar till över 500 personer som anklagat kyrkan för sexuella övergrepp.

2008: Påven Benedictus säger att han skäms över sexskandal­erna i USA och att han inte kommer att tolerera pedofiler inom prästerska­pet.

2009: I Irland offentligg­örs en statlig rapport som höjer det bortom allt tvivel att biskopssti­ftet i Dublin och andra katolska myndighete­r i landet dolde spåren av ett systematis­kt sexuellt utnyttjand­e av minderårig­a. Elva präster erkänner.

2010: En dansk präst i aktiv tjänst anklagas i april 2010 för sexuella övergrepp.

2011: Tusentals barn i Nederlände­rna har utsatts för sexuellt utnyttjand­e av upp till 800 anställda inom den katolska kyrkan. Det slår en oberoende utredning fast.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland