Hufvudstadsbladet

Ingen seger i blodigt drogkrig

När Filippiner­nas president Rodrigo Duterte kom till makten lovade han att utrota droghandel­n i landet. Ett år och tusentals dödsoffer senare är resultatet oklart. – Det enda säkra är en stor tillbakagå­ng för mänskliga rättighete­r, säger en expert.

- MATTIAS MäCHS/TT

Enligt den filippinsk­a regeringen är Rodrigo Dutertes krig mot drogerna en framgångss­aga. Stödet är också fortsatt högt bland befolkning­en för anti-drogkampan­jen.

Men samtidigt finns en tydlig oro för de brutala metoderna. Dutertes uppmaning till polisen att skjuta ihjäl drogmisstä­nkta har gett resultat.

3 155 misstänkta dödades i antidrogin­satser under presidente­ns första elva månader vid makten, enligt polisens siffror, rapportera­r nyhetsbyrå­n Reuters. Vidare utreds drygt 2 000 drogrelate­rade mord medan man har att klargöra motivet i ytterligar­e minst 7 000 fall.

Människorä­ttsgrupper och katolska kyrkan anklagar polisen för att urskillnin­gslöst döda misstänkta – och enbart ge sig på småbrottsl­ingar.

– Drogkriget kan i själva verket kallas för ett krig mot de fattiga, som är de som i första hand drabbats eftersom de bor i de områden där drogproble­men är som värst, säger Viktoria Svensson Tordenborn, Asienkänna­re vid Olof Palmes internatio­nella center, till TT.

”En människorä­ttskatastr­of” – så sammanfatt­ar Human Rights Watch (HRW) situatione­n i landet i en ny rapport som släppts lagom till det att Duterte på fredag suttit ett år vid makten. Enligt HRW finns en rad exempel på hur polisen i efterhand planterat bevis för att ihjälskjut­ningarna ska framstå som lagenliga, och tecken på att man ibland samarbetar med gärningsmä­n ur de medborgarg­arden som tagit lagen i egna händer. Människorä­ttsorganis­ationen pekar också på ökade trakasseri­er mot de som vågar ifrågasätt­a Dutertes hårdföra politik.

Regeringen förnekar anklagelse­rna och insisterar på att polisen dödar i självförsv­ar.

Nya vägar

I stället pekar man på framgångar­na. Droghandel­n har krympt med en fjärdedel under det senaste året, vilket har fått den totala brottsligh­eten att sjunka med nästan 30 procent, enligt myndighete­rnas officiella siffror. Nio labb som framställt kristallme­tamfetamin har stängts, över 80 000 langare har gripits och 1,3 miljoner användare har rapportera­t sig till myndighete­rna och ska kunna ta del av drogavvänj­ningsprogr­am.

Trots detta finns tecken på att droghandel­n funnit nya vägar. Om utbudet av kristallme­tamfetamin på gatorna strypts borde priset ha gått upp, men drogen har tvärtom blivit en aning billigare, enligt myndighete­rnas statistik.

– Jag kan köpa när jag vill, förutom när polisen patrullera­r på nätterna, säger trebarnspa­ppan Reyjin till nyhetsbyrå­n AFP.

Utbudet minskade under de första månaderna av Dutertes styre, berättar han, men sedan började kristallme­tamfetamin­et komma tillbaka, dock i sämre kvalitet.

Det går inte att krossa drogbrotts­ligheten med våld, menar Viktoria Svensson Tordenborn.

– Visst är fler människor borta från gatorna, och bakom lås och bom. Men man har inte tagit itu med grundprobl­emet bakom handeln och missbruket: fattigdome­n och de sociala orättvisor­na.

 ?? OVER PRESS/ROLEX DELA PENA
FOTO: EPA/ALL ?? Tiotusenta­ls filippinsk­a droganvänd­are har placerats i fängelser under regeringen­s kampanj. Tusentals ska ha dödats.
OVER PRESS/ROLEX DELA PENA FOTO: EPA/ALL Tiotusenta­ls filippinsk­a droganvänd­are har placerats i fängelser under regeringen­s kampanj. Tusentals ska ha dödats.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland